Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

TTIP mag niet leiden tot Amerikaanse toestanden

CNV Vakmensen is waakzaam ten aanzien van het handelsakkoord TTIP. Lees de mening van Arend van Wijngaarden over TTIP in onderstaand blog.

Geen race naar het gaatje

Deze dagen kun je veel lezen over het TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership), het vrijhandelsverdrag waar de Verenigde Staten en de Europese Unie over onderhandelen. Het verdrag moet de handel tussen de VS en Europa stimuleren door de toegang tot elkaars markt te verbeteren en verschillen in regels en normen gelijk te trekken of in elk geval elkaars regels en normen wederzijds te erkennen. Voorstanders zeggen dat TTIP tot meer werkgelegenheid en welvaart leidt. Dat klinkt op zichzelf heel positief. Tegenstanders zeggen echter dat de voordelen minimaal zijn en er vooral nadelen zijn. CNV Vakmensen is waakzaam ten aanzien van het nieuwe handelsakkoord.

In Europa hebben we lang en hard gewerkt aan fatsoenlijke normen. Denk aan normen voor voedselveiligheid, consumentenrechten, maar ook werknemersrechten en arbeidsvoorwaarden. Deze normen leiden ertoe dat werkenden in Europa relatief veel rechten en bescherming hebben, maar ook relatief duur zijn vergeleken met hun Amerikaanse collega’s. Denk bijvoorbeeld aan afspraken over sociale zekerheid, pensioen en arbeidsomstandigheden. Als de doelstelling van het TTIP-verdrag is om normen op elkaar af te stemmen, betekent dit dan dat de VS haar lage normen met ingang van het akkoord gaat verhogen of dat Europa haar hoge normen moet verlagen? Met andere woorden: gaan werknemersrechten zoals WW, ziektewet en pensioenafdrachten gemeengoed worden in de VS of verdwijnen ze juist in Europa. Wij schatten in dat de VS niet plots allerlei werknemersrechten zal gaan introduceren. De concurrentiepositie van het land is gebaat bij relatief goedkope arbeid en politiek is het klimaat minder sociaal ingesteld. Kijk bijvoorbeeld eens naar de moeite die het Obama heeft gekost om de algemene zorgwet (Obamacare) te introduceren. Het CNV wil voorkomen dat het handelsverdrag in Nederland gaat leiden tot afbraak van werknemersrechten en de cao. Een race naar het gaatje, waarbij werknemers rechten moeten inleveren om te concurreren met een handelspartner is voor ons een doemscenario. Het TTIP kan daarom enkel op onze steun rekenen wanneer de fundamentele arbeidsrechten voldoende zijn beschermd.

Bescherm liever werknemers dan investeerders

Een harde voorwaarde die de Amerikanen stellen is de introductie van een investeerdersbescherming, genaamd ISDS. Een besloten arbitragetribunaal waar investeerders hun bezwaren kunnen maken tegen besluiten van landen die slecht voor de investeerder uitpakken. Volgens het CNV is het beschermen van investeerders geen prioriteit, het beschermen van werknemers des te meer. Samen met de Amerikaanse vakbonden zijn de Europese bonden daarom van mening dat de VS eerst de fundamentele arbeidsnormen van de ILO moet erkennen. Deze normen zijn een uitwerking van de universele mensenrechten. Je moet daarbij denken aan zaken zoals vrijheid van vereniging en onderhandelen. Het zijn zaken die we in Nederland heel normaal vinden en daarom samen met 172 andere landen ter wereld hebben erkent. De Verenigde Staten verkeert in het illustere gezelschap van landen zoals China en Rusland die de deze normen niet of maar ten dele erkennen. Voor het CNV zijn het juist deze normen die de basis zouden moeten vormen voor het vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten. Wij vechten samen met onze leden in Nederland en Europa al meer dan honderd jaar voor deze rechten en zullen ze zeker niet zomaar opgeven!
Arend van Wijngaarden van CNV Vakmensen

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid