Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Transportbedrijf Maat wil vakantiegeld niet betalen en trekt vakanties in

Transportbedrijf Maat uit Alblasserdam (180 werknemers) heeft de werknemers per brief meegedeeld dat ze in mei geen vakantiegeld krijgen en dat alle toegewezen vakanties worden ingetrokken. “Zonder overleg, heel egoïstisch. We zijn even geen maatjes met deze werkgever”, maakt Tjitze van Rijssel van CNV Vakmensen duidelijk.

De werkgever geeft in de brief als reden dat de maatregel nodig is om de onderneming in deze crisistijd te redden. “Maar het lijkt er eerder op dat de werknemers gered moeten worden van deze werkgever”, zegt Van Rijssel. “Ik vind het ongehoord om zomaar zonder overleg zo’n brief te sturen, die de werknemers direct raakt in hun portemonnee. En dat terwijl de werkgever al een beroep heeft gedaan op noodhulp van de overheid!”

Brief nog niet ingetrokken

Van Rijssel heeft vrijdag 20 maart met de eigenaar van het transportbedrijf gebeld. Ook de werkgeversorganisatie TLN heeft contact met Maat opgenomen. “Maar dat heeft er nog niet toe geleid dat de brief is ingetrokken.”

Vakantiegeld uitbetalen

Volgens de CNV-bestuurder kan de werkgever in deze coronacrisis niet zomaar besluiten om het vakantiegeld niet uit te betalen. “In de wet en in de cao staat dat het vakantiegeld in mei wordt uitbetaald. Daar mag de werkgever niet van afwijken. Ik raad de werknemers dus aan om direct contact met ons op te nemen als het vakantiegeld niet in mei wordt gestort. Anders maken we er een rechtszaak van. Maar laten we hopen dat Maat verstandig wordt en dat het zover niet hoeft te komen.”

Vakanties intrekken?

Ook over het plan van Maat om de toegewezen vakanties in te trekken is wat Van Rijssel betreft het laatste woord nog niet gezegd. “Een werkgever mag een vakantie intrekken, maar dan moet daar wel een heel dringende reden voor zijn. Die is mij nu nog niet duidelijk. Dus of dat terecht is, zal de tijd leren. Als Maat hier inderdaad aan vasthoudt, dan zal hij de al gemaakte kosten wel moeten compenseren.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

Word nu lid van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen 
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting