Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Tóch een cao voor werknemers veerdienst Maassluis-Rozenburg

De 22 werknemers van de veerdienst Maassluis-Rozenburg krijgen tóch een cao van hun werkgever Ottevanger Exploitatie B.V. “Het is gelukt, mede dankzij een vasthoudende, solidaire bemanning én de vele steunbetuigingen van de reizigers”, meldt onderhandelaar Albert van Damme van CNV Vakmensen vanaf de kade in Rozenburg.

Met het bereikte onderhandelingsresultaat is de kou uit de lucht, zegt Van Damme. “We gaan het cao-resultaat op 18 september bespreken met de leden. Dan blijkt of we dit resultaat kunnen omzetten in een akkoord. De aangekondigde acties gaan op dit moment niet door. De leden hebben zojuist besloten om het ultimatum op te schorten en gewoon volgens de dienstregeling te varen.”

Goede afspraken

Met de nieuwe cao is de bemanning verzekerd van een aantal goede afspraken. “Het gaat om een driejarige cao, die met terugwerkende kracht geldt per 1 januari 2018. De lonen gaan in totaal met 3,3% omhoog en in november krijgen de mensen een eenmalige uitkering van 375 euro. Ook bijzonder is dat vanaf 1 januari 2019 de automatische prijscompensatie een vast onderdeel wordt van de cao.”

Verder zijn onder meer afspraken gemaakt over een betere beloning voor gebroken diensten, een hogere werkgeversbijdrage voor de zorgverzekering en een door de werkgever betaalde reparatie van de WW en loongerelateerde WGA.

Organisatiegraad van 100%

Wat volgens van Damme een belangrijke rol heeft gespeeld, was de grote actiebereidheid van de bemanning, met een organisatiegraad van 100%. “De hele bemanning is lid van CNV Vakmensen. Kijk, dan kun je met elkaar veel bereiken. Maar ook de grote steun van de reizigers heeft goed geholpen.”

Werken aan herstel van verhoudingen

De CNV-onderhandelaar hoopt dat er komende tijd weer wordt gewerkt aan herstel van de verhoudingen in het bedrijf. “Zo’n ultimatum en dreigende acties gaan niemand in de koude kleren zitten. Er is in de afgelopen tijd veel wantrouwen en boosheid opgebouwd. Het is goed als de verhoudingen weer normaliseren. Daar ligt voor iedereen een taak, zowel bij Ottevanger als bij de bemanning. Met het cao-resultaat ligt er in ieder geval weer een goede basis. Ottevanger heeft zich na het ultimatum van de goede kant laten zien, hij heeft zich positief ingespannen om alsnog een cao-resultaat te bereiken. Als de leden op 18 september akkoord gaan, zetten we er een dikke streep onder en beginnen we weer met een schone lei.”


Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid