Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Betrokken en verantwoordelijk
Directie Suiker Unie loopt weg bij cao-onderhandelingen

Suiker Unie haalt bezem door duurzame inzetbaarheid voor jongere werknemers

De directie van de Suiker Unie is vanmiddag opgestapt uit de gesprekken met vakbonden over een nieuwe cao. "De werkgevers zijn boos omdat wij hierover overleggen met de betrokken medewerkers. Nota bene in de koffiepauze", zegt cao-onderhandelaar Arjan Baselmans van CNV Vakmensen. "Dit is op zijn zachtst gezegd eigenaardig." CNV Vakmensen gaat daarom komende dagen samen met de andere bonden een uiterste bod formuleren voor een cao voor de 780 werknemers van de Suiker Unie en moederbedrijf Royal Cosun.

Vanmorgen kwamen werknemers van Suiker Unie in het Groningse Hoogkerk massaal in actie, nadat het bedrijf via de Telegraaf had gepleit voor een sobere nieuwe cao. Baselmans: "Medewerkers zijn boos omdat de directie niet naar ze luistert. De directie van Suiker Unie heeft vorig jaar een plan gelanceerd waarbij flink gehakt wordt in de duurzame inzetbaarheid van de medewerkers. Het plan van de directie betekent dat er met name voor jongere medewerkers goede regelingen verdwijnen, zonder dat daar veel voor in de plaats komt."

Te weinig voor jongere werknemers

Belangrijkste versobering is de 80/90/100-regeling die de directie wil afschaffen voor jongere medewerkers. In deze regeling kunnen werknemers het vanaf een bepaalde leeftijd wat rustiger aan gaan doen. Arjan Baselmans: "Hier wil de directie geen enkele concessie doen. Wij willen best praten over aanpassingen. De directie vraagt ons om de regeling af te schaffen, terwijl jongere werknemers daar bijna niets voor terug krijgen. Vervolgens loopt de directie weg uit de onderhandelingen."

Samen met FNV Procesindustrie en De Unie zal CNV Vakmensen komende dagen een uiterste bod formuleren aan de Suiker Unie. "De massale opkomst bij de actie vanmorgen laat zien dat medewerkers zich in de steek gelaten voelen door de directie", stelt Arjan Baselmans. "Legt de directie het uiterste bod naast zich neer, dan gaan wij ons met de CNV-leden beraden over vervolgstappen."

De cao-onderhandelingen met Suiker Unie zijn van belang voor de werknemers in ondermeer Hoogkerk, Zwolle, Dinteloord en Roosendaal.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid