Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Streekvervoer ligt vrijwel plat in hele land

Verdeeld over alle stallingen en remises in het streekvervoer en multimodale vervoer is vanochtend om 04.00 uur de landelijke staking in het openbaar vervoer begonnen. Onder erbarmelijke omstandigheden, qua weer. “Maar tot dusver niettemin succesvol. Het streekvervoer ligt grotendeels plat”, aldus cao-onderhandelaar Hanane Chikhi van CNV Vakmensen.

Die cao is het brandpunt van deze staking in zowel het openbaar vervoer als het multimodale (bus en trein)-vervoer. De circa 12.000 werknemers die onder deze cao vallen, verlangen een hogere loonstijging en ruimere werktijden, met daarin bijvoorbeeld gelegenheid voor 5 minuten plaspauze, eens in de twee uur. Het bod van werkgevers, begin dit jaar na een eerste stakingsdag op 4 januari, werd door een meerderheid van de leden uiteindelijk van tafel gestemd. Werkgevers waren echter niet bereid terug te keren aan de onderhandelingstafel voor een beter cao-bod.

Gestrand


Actiecoördinator Marco Hietkamp constateert dat het dit keer niet uitgesloten is dat reizigers ergens stranden. “Werkgevers hebben bijvoorbeeld rond Arnhem/Nijmegen en Eindhoven, Zierikzee en in Noord-holland werkwillige werknemers gevraagd toch bepaalde ritten te gaan maken. Reizigers die bij zo’n bus aan boord stappen hebben echter geen enkele garantie op aansluitend vervoer. En zie dan maar weer eens terug te komen. Als je het mij vraagt doen werkgevers daar reizigers allesbehalve een plezier mee. In de meeste andere delen van het land wordt in het geheel niet gereden. Dat is eigenlijk duidelijker voor de mensen en veiliger voor zowel reiziger als het personeel.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid