Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Stakingsdagen tellen toch mee voor WW-uitkering

Werknemers die meedoen aan een staking, hoeven in de toekomst niet meer bang te zijn dat dit gevolgen heeft voor hun WW-uitkering. Minister Asscher wil het Dagloonbesluit hiervoor aanpassen, zo heeft hij de Tweede Kamer laten weten. “Dit is grote winst voor het stakingsrecht in Nederland, die mede is te danken aan een groep vastberaden Friezen”, zegt Piet Fortuin, vice-voorzitter van CNV Vakmensen. “Wij vinden het rechtvaardig dat werknemers kunnen staken zonder zich zorgen te maken over persoonlijke gevolgen, zoals een verlaagde WW.”

De kwestie van de stakingsdagen kwam op de agenda na de tumultueus verlopen sluiting van vangrailfabrikant Prins Dokkum, in 2013 en 2014. De 33 werknemers van Prins Dokkum voerden langdurig actie tegen de sluiting van de goedlopende fabriek en de verhuizing naar Polen. Zij kregen daarbij steun van CNV Vakmensen en ook veel sympathie van het publiek en de lokale politiek. Uiteindelijk ging de sluiting toch door: de fabriek werd ontmanteld, de machines gingen naar Polen en de werknemers stonden met een bescheiden sociaal plan op straat.

Tegenvaller

Daar kwam vervolgens nog een tegenvaller bij, in de vorm van een lage WW-uitkering. Fortuin: “Het UWV gaat bij de berekening van de WW-uitkering uit van het loon over de laatste 12 maanden. Alle dagen waarop de werknemers actie hadden gevoerd – in totaal 14 volle dagen – telden niet mee. Want ze hadden over die dagen geen loon gekregen. Uiteraard kregen ze van ons een stakingsuitkering, maar daar hield het UWV geen rekening mee. Daarmee werd het jaarloon, en dus ook de WW-uitkering, een heel stuk lager.”

Aantasting stakingsrecht

Volgens CNV Vakmensen is dit een fundamentele aantasting van het stakingsrecht van werknemers. Fortuin: “Een gerechtvaardigde actie wordt daarmee op een onrechtvaardige manier afgestraft. Dat mag niet gebeuren. Wij hebben daarom een zaak aangespannen tegen het UWV en bij de minister vorig jaar al gepleit voor een aanpassing van het Dagloonbesluit. Nu is er dan eindelijk een doorbraak: de minister heeft begrip voor onze kritiek en is bereid om het Dagloonbesluit aan te passen. Dat betekent dat het UWV stakingsdagen in de toekomst gewoon meetelt.”

AGC

De kwestie speelt als een bedrijf op korte termijn wordt gesloten en er nog geen sociaal plan voor de werknemers is. Een actie kan dan nodig zijn om alsnog een goed sociaal plan af te dwingen. Dat was destijds het geval bij Prins Dokkum, en is nu bijvoorbeeld ook aan de orde bij glasfabriek AGC.

Lees hier de reactie minister Asscher

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid