Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Staking beveiligers Schiphol voorlopig afgewend

De voor volgende week dinsdag aangekondigde 24-uursstaking van beveiligers op Schiphol is voorlopig van de baan. “We hebben vannacht alsnog een akkoord bereikt met de werkgevers over een nieuwe cao. De eerste reacties van kaderleden zijn positief. We gaan het resultaat nu voorleggen aan de leden, de acties op Schiphol worden opgeschort”, zegt onderhandelaar Erik Maas van CNV Vakmensen.

Het akkoord bevat een aantal goede afspraken, zegt Maas. “De luchthavenbeveiligers zijn beloond voor hun vasthoudendheid. Na meer dan honderd werkonderbrekingen en de dreiging van een stakingsdag zijn de werkgevers toch overstag gegaan. De gewraakte nullijn voor dit jaar is van tafel, de beveiligers krijgen nu zo snel mogelijk 700 euro. Ook de werkdruk wordt aangepakt, met betere roosters, waar de beveiligers meer invloed op hebben.”

Akkoord

De nieuwe cao geldt tot 1 oktober 2020. Naast de loonsverhoging van 700 euro dit jaar (in de vorm van een eenmalige uitkering), krijgen de beveiligers tijdens de looptijd nog twee keer een loonsverhoging: 2,5% per 1 januari 2019 en 2,5% per 1 januari 2020. “Een andere belangrijke afspraak is de invoering van een 36-urige werkweek in 2022 voor een fulltime beveiliger. Dat betekent omgerekend natuurlijk ook een verbetering van het salaris voor de beveiligers. Een prima zaak.”

Werkdruk

Een belangrijke aanleiding voor de acties zat ook in de werkdruk en de invloed van de beveiligers op de roosters. Maas: “Beveiligers krijgen betere roosters en meer zeggenschap. Bij de invulling daarvan betrekken we rooster-experts. Ook krijgen beveiligers meer mogelijkheden om dagen aan te wijzen waarop ze per se níet willen werken. Al met al betekent dit een sterke verbetering voor de beveiligers, als het gaat om een lagere werkdruk en het beter organiseren van werk en privé.”

Ontwikkeling

De nieuwe cao bevat ook afspraken over scholing. Beveiligers krijgen meer mogelijkheden om – via het Schiphol-college – opleidingen te gaan volgen, ook voor een baan buiten de beveiligingsbranche. Verder is afgesproken dat de vakbond projecten gaat opzetten die werknemers meer bewustmaken van hun eigen ontwikkeling.

Nu nog een cao voor alle andere beveiligers

De nieuwe cao geldt alleen voor de beveiligers van G4S Aviation Security, Securitas en I-Sec die op Schiphol werken. Voor de bijna 30.000 beveiligers die onder de landelijke cao particuliere beveiliging vallen, is nog geen akkoord bereikt. “De acties op andere locaties waar beveiligers werken, gaan de komende tijd dus gewoon door”, zegt Maas. “Maar we hebben met het akkoord op Schiphol natuurlijk wel iets neergezet. We hopen snel op een uitnodiging voor een gesprek met de werkgevers, om ook voor de beveiligers in de rest van Nederland een goede cao af te spreken.”


Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid