Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Stakende werknemers Unox bij Unilever aan de poort

Unilever-topman Paul Polman heeft vanmorgen na enig aandringen de eisen van werknemers van Unox in ontvangst genomen, tijdens een actie voor de poort van het nieuwe R&D-centrum in Wageningen. De werknemers staken tegen de verslechtering van arbeidsvoorwaarden door de verkoop van de Unox-fabriek aan de Zwanenberg Food Group. CNV-bestuurder Peter de Jong: “De stakende werknemer van Unox staat aan de goede kant van de argumenten. Unilever heeft met de koper een meerjarenafspraak gemaakt over de productie, dan kun je ook een meerjarenafspraak maken met je werknemers over arbeidsvoorwaarden en pensioen."

Volgens De Jong heeft Unilever de kans laten liggen om tot overeenstemming te komen met CNV Vakmensen en FNV over redelijke arbeidsvoorwaarden voor het personeel van Unox. "Wij hebben goed geluisterd naar de mensen: als de verkoop van Unox goed is voor Unilever, dan mogen de voorwaarden voor het personeel ook goed zijn.

"De gezamenlijke vakbonden hebben Unilever op 19 oktober laten weten dat ze éérst overeenstemming willen bereiken over pensioen en werkzekerheid, daarna over het 'totaalpakket'. CNV Vakmensen wil dat Unilever het niveau van de huidige pensioenregeling voor acht jaar garandeert en een werkgelegenheidsgarantie afgeeft voor zes jaar. Daarnaast wil CNV Vakmensen dat Unilever gedurende deze periode garant staat voor een sociaal plan op het niveau dat nu gehanteerd wordt bij Unilever. Unilever had tot donderdag 2 november de tijd om met betere voorstellen te komen. Dit hebben ze niet gedaan.

Actie Unox van belang voor heel Unilever

"In een laatste ronde heeft Unilever de kans laten liggen om voldoende tegemoet te komen aan onze redelijke eisen. De werknemers in Oss hebben er niet om gevraagd om verkocht te worden aan de Zwanenberg Food Group. Natuurlijk heeft de directie de beste plannen voor de toekomst in Oss, maar dat dit dan ten koste moet gaan van de arbeidsvoorwaarden van mensen is voor ons niet acceptabel", aldus Peter de Jong. Vandaag hebben de werknemers van Unox in Oss het werk neergelegd en hebben zij de Unilever-topman uitgelegd dat onzekerheid en verschraling van loon en pensioen onacceptabel is.

De Jong: "De actie is van groot belang voor de overige werknemers bij Unilever. Want de regelingen die bij Unox gaan gelden, hebben wellicht invloed op toekomstige regelingen bij de verkoop van bedrijfsonderdelen van Unilever. Denk aan BCS. Als de vakbonden bij dit conflict goede afspraken kunnen afdwingen, heeft dit positieve gevolgen voor werknemers die met een volgende verkoop te maken krijgen."

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid