Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Stagiair werkt vaak voor nop

Leerlingen in het middelbaar beroepsonderwijs krijgen vaak geen stagevergoeding, terwijl ze daar op grond van cao-afspraken wel voor in aanmerking komen. Het gaat bijvoorbeeld om stagiaires in de bouw, kappersbranche, kinderopvang of zorg en welzijn. Uit een peiling van CNV Vakmensen onder ongeveer 2.500 roc-leerlingen blijkt dat 7 op de 10 stagiairs niets krijgen, terwijl ze er wel recht op hebben.

“We schrikken van deze cijfers”, zegt Souleiman Amallah. Hij werkt bij Probeer-de-Bond (een project van CNV Vakmensen, gericht op jongeren). Samen met andere projectmedewerkers is hij vrijwel dagelijks te vinden op roc’s. “We hebben leerlingen gericht gevraagd naar hun ervaringen met stages en stagevergoedingen. Ons beeld op basis van zo’n 2.500 reacties is dat meer dan 70 procent geen stagevergoeding ontvangt. Terwijl daar in een aantal cao’s een keiharde afspraak over is gemaakt. Stagiairs werken vaak voor nop. En ze durven er geen punt van te maken, want ze zijn vaak al blij dat ze een stageplek hebben.”

Cao-afspraak

Stagebedrijven zijn wettelijk niet verplicht om een vergoeding te geven. “Maar het is wel gebruikelijk, er zijn richtlijnen voor”, zegt Amallah. “Daarnaast zijn er in een aantal cao’s concrete afspraken gemaakt over een stagevergoeding. In zo’n geval heb je daar als stagiair gewoon recht op. Dat geldt bijvoorbeeld voor de kappersbranche, de bouw, de kinderopvang of zorg en welzijn. Uit de peiling die we hebben gehouden blijkt dat stagebedrijven in deze sectoren de cao-afspraak massaal aan hun laars lappen. Ze maken misbruik van de kwetsbare positie van een stagiair. Een kwalijke zaak, vinden wij.”

Verantwoordelijkheid voor stagebedrijven en roc’s

CNV Vakmensen roept de stagebedrijven op om zich te houden aan de cao-afspraken. Daarnaast hebben ook de overheid en de roc’s hierin een verantwoordelijkheid, vindt Amallah. “Van docenten horen we vaak dat ze dit probleem niet durven te bespreken, omdat ze bang zijn om stagebedrijven kwijt te raken. We begrijpen die angst wel. Maar tegelijkertijd moeten scholen ook hun verantwoordelijkheid nemen en voor hun leerlingen opkomen. Als roc’s daarin vastlopen, kunnen wij hen helpen. We vertegenwoordigen tenslotte ruim 25.000 jonge leden. Wat scholen bijvoorbeeld zouden kunnen doen, is een standaardovereenkomst met een stagebedrijf afsluiten, met daarin een verwijzing naar de cao-afspraken. Dan voorkom je dat een stagiair zelf de kastanjes uit het vuur moet halen.”

Stagevergoeding alsnog vorderen

De bond wijst jongeren erop dat zij het recht hebben om een misgelopen stagevergoeding alsnog te vorderen, tot vijf jaar terug.

Lees meer over stagevergoeding

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid