Jongeren
Nu met een speciaal actietarief!
De vakbond voor jongeren
Nieuws

Stagelijn voor leerlingen beroepsonderwijs

CNV Vakmensen introduceert een ‘Stagelijn’, waar leerlingen in het beroepsonderwijs terecht kunnen met vragen over rechten en plichten rond hun stage.

“Bij onze bezoeken aan roc’s merken we dat veel stagiairs niet goed weten hoe het zit. Waar moeten ze zich aan houden, wat mogen ze van een stagebedrijf verwachten? Ze krijgen vaak ook niet de vergoeding waar ze volgens de cao recht op hebben”, zegt Jikkie Aalberts, projectleider van Probeer-de-Bond (een initiatief van CNV Vakmensen, gericht op jongeren).

Peiling

Aanleiding voor de Stagelijn is een recente peiling van CNV Vakmensen onder ongeveer 2.500 roc-leerlingen. Daaruit blijkt dat 7 op de 10 stagiairs niets krijgen, terwijl ze daar volgens de cao wel voor in aanmerking komen. Het gaat bijvoorbeeld om stagiairs in de bouw, kappersbranche, kinderopvang of zorg en welzijn.

Lees nieuwsbericht ‘Stagiair werkt vaak voor nop’ >

Gastlessen

CNV-consulenten van Probeer-de-Bond verzorgen jaarlijks zo’n duizend gastlessen op roc’s, zegt Aalberts. “We willen jongeren goed voorbereiden op de arbeidsmarkt. Als vakbond hebben we daar veel kennis van, waar zij hun voordeel mee kunnen doen. Hoe zit het bijvoorbeeld met contracten, salaris, vakantiedagen, ziekte? Daar hebben ze vaak geen idee van. Bij scholenbezoeken krijgen we ook vaak vragen over wat er precies geregeld is rond stages. Zo komen we op het initiatief voor de Stagelijn.”

Afspraken in cao’s

Stagebedrijven zijn wettelijk niet verplicht om een vergoeding te geven, al is het wel gebruikelijk. Daarnaast zijn er in een aantal cao’s concrete afspraken gemaakt over stagiairs. In dat geval moet een stagebedrijf zich aan die cao-afspraken houden. In de praktijk gebeurt dat echter lang niet altijd. CNV Vakmensen wijst jongeren erop dat zij het recht hebben om een misgelopen stagevergoeding alsnog te vorderen, tot vijf jaar terug.

Over Probeer-de-Bond

Probeer-de-Bond is een initiatief van CNV Vakmensen, gericht op jongeren. Jongeren kunnen via een gratis lidmaatschap twee jaar lang kennismaken met de vakbond. Ze kunnen in die periode gebruikmaken van diensten en juridische hulp. Probeer-de-Bond telt inmiddels circa 22.500 leden.

Lees meer over de Stagelijn >

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid