Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Spoorwegen roepen politiek op tot actie na zwaar agressiegeval

Spoedoverleg NS, OR en vakbonden met overheid nodig

Gezamenlijk nieuwsbericht van NS, Vakbonden en OR 

De hoofdconducteur deed gisteravond tussen Schiphol en eindpunt Hoofddorp haar laatste ronde door de trein. In de eerste klas kwam zij een reiziger tegen die de trein niet uit wilde. Even later, op het perron, ziet ze de man in de deuropening staan. Vanaf dat moment is het voor haar een zwart gat en herinnert ze zich niet wat er is gebeurd. De machinist vindt haar later op de grond.

Ze heeft diverse breuken in haar gezicht. Ze wordt vandaag geopereerd. De politie heeft een aanhouding verricht, maar op dit moment is nog onduidelijk of dit de dader is. NS hoopt dat mensen iets gezien hebben van dit voorval. Heeft u iets gezien gisteravond  of heeft u meer informatie over de dader(s), meldt u zich dan bij de politie (0900-8844).

Marjan Rintel, directievoorzitter NS Reizigers: ,,Toen ik van deze agressie hoorde, liepen de rillingen over mijn lijf. Onze mensen moeten veilig hun werk kunnen doen. Geweld is nooit te rechtvaardigen. Hier geldt: Handen thuis of blijf thuis! Wij (NS, OR en vakbonden) kunnen dit niet alleen oplossen en lopen tegen de grenzen aan van wat wij redelijkerwijs als spoorsector kunnen doen. We hebben de overheid en heel Nederland hiervoor nodig.’’

Huub van den Dungen (FNV Bondgenoten), Wim Eilert (VVMC), Evert Jan van der Mheen (CNV): ,,We zijn al langere tijd met NS over dit onderwerp in gesprek. We zijn vandaag geschokt door dit ernstige agressiegeval. Vakbonden zijn van mening dat de mate van agressie vraagt om andere maatregelen dan tot dusver.’’

NS, de OR van NS en vakbonden willen op zeer korte termijn met ministers Opstelten (V&J), Plasterk (BZK) en staatssecretaris Mansveld (IenM) om de tafel om te komen tot extra maatregelen vanuit de overheid.

Achtergronden

Dit soort gevallen van agressie worden altijd uitputtend geëvalueerd om er lering uit te trekken voor de toekomst. NS werkt op alle fronten aan het tegengaan van agressie en investeert daarin jaarlijks ca. 100 miljoen euro met o.a. speciaal Veiligheid en Service (V&S) personeel, een 24 uur bemande veiligheidscentrale, etc. Ook het in gebruik nemen van steeds meer poortjes op stations gaat helpen, aangezien veel agressie gerelateerd is aan zwartrijden. NS werkt aan versnelling hiervan. Afgelopen jaar lanceerde NS een speciale publiekscampagne ‘handen af van onze collega’s’. Aan de hand van persoonlijke en zeer confronterende getuigenissen liet de campagne zien wat de impact is van agressie op onze collega’s en het openbaar vervoer in het algemeen.

Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid