Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Spoedappèl vanwege uitspraak rechtbank Maastricht over verbod op staking

CNV Vakmensen heeft samen met FNV een spoedappèl aangevraagd naar aanleiding van het verbod dat de rechtbank in Maastricht vorige week heeft opgelegd op een staking bij VDL Nedcar in Born. Het Gerechtshof in Den Bosch zal zich hier nu over buigen.

“Wij plaatsen grote vraagtekens bij de uitspraak van vorige week. Naar onze mening is de staking ten onrechte verboden. We willen hier zo snel mogelijk duidelijkheid over, ook gelet op het vervolg van de acties”, zegt Joost van Egmond, actieleider van CNV Vakmensen.

Stakingsrecht

Van Egmond kondigde vorige week direct na de uitspraak al aan de mogelijkheden van een beroep te onderzoeken. “Werknemers hebben stakingsrecht, er zijn wel heel goede argumenten nodig om een staking te verbieden. Dan kun je denken aan grote maatschappelijke onrust. Daar is hier helemaal geen sprake van. VDL Nedcar heeft één belangrijke klant waar het bedrijf van afhankelijk is, maar dat op zichzelf is nog geen reden voor een stakingsverbod. Dat zou wat zijn: dan kan straks elke werkgever die maar één belangrijke klant heeft simpel een staking voorkomen. We horen graag hoe het Gerechtshof hierover denkt, maar volgens mij hebben wij een sterke zaak.”

Snel duidelijkheid

De bonden kiezen voor een spoedappèl, omdat snelle duidelijkheid is gewenst. Van Egmond: “We zitten middenin een actietraject. Ruim 150.000 metaalwerknemers voeren al ruim een half jaar voor een nieuwe cao. En daar gaan we wat ons betreft mee door, totdat werkgeversorganisatie FME bereid is om uit de eigen cao-bubbel stappen en eindelijk eens echt naar de werknemers te luisteren.”

Wat willen de metaalwerknemers?

CNV Vakmensen wil in de nieuwe cao onder meer zeggenschap voor werknemers op verschillende fronten, zoals ontwikkeling, scholing en werktijden, respect voor elke levensfase, gelijke rechten voor alle werknemers en een eerlijke verdeling van de winst, met daarbij een goede loonsverhoging. Loes Bezemer-Videler, onderhandelaar bij CNV Vakmensen: “We willen met elkaar een vitale sector, waar het aantrekkelijk werken is, waar oudere werknemers op een gezonde manier hun pensioen kunnen halen en waar jongere werknemers een toekomstperspectief hebben. Het is van belang dat de FME nu eindelijk ook eens oog gaat hebben voor de werknemersbelangen en inziet dat je moet investeren in werknemers om toekomstbestendig te kunnen zijn.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid