Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Spetterende themaweek voor studenten MBO Utrecht

Hoe kom je aan een goede stageplaats en straks aan een leuke baan? Die vragen staan centraal tijdens de themaweek 'Pimp your Future', waar 190 Utrechtse mbo-studenten volgende week aan meedoen. De themaweek is een samenwerkingsproject van MBO Utrecht en CNV Vakmensen, met als doel om de leerlingen voor te bereiden op de arbeidsmarkt. De themaweek start op maandag 13 oktober en eindigt op donderdag 16 oktober met een 'Grande Finale', in aanwezigheid van wethouder Onderwijs Jeroen Kreijkamp.

"Het belooft een spetterende week te worden, met workshops, gastlessen en een spannende wedstrijd", zegt Jurian Mast, projectmedewerker van Probeer-de-Bond (CNV Vakmensen). "We willen de studenten graag bewust maken van zichzelf en van hun ambities. We geven ze praktische handvatten voor als ze straks gaan solliciteren. Hoe onderscheid je jezelf op social media, hoe presenteer je je bij een werkgever? Wat verwacht je zelf en wat verwacht je werkgever van je? Daar krijgen ze volgende week allemaal praktische handvatten voor."

Bekijk een verslag op YouTube >>

Zelfbewuste professionals

De themaweek is bedoeld voor 190 studenten van de Academie voor Techniek van MBO Utrecht. Adri van der Wind, voorzitter College van Bestuur MBO Utrecht: "We willen onze studenten graag meer bieden dan alleen een opleiding. Om een goede stageplaats en later een baan te vinden, is meer nodig. Studenten moeten tijdens een sollicitatiegesprek laten zien waarom ze geschikt zijn en ze moeten ook zelf actief op zoek naar een stageplek. Daar willen we hen op voorbereiden, onder andere met deze themaweek. We willen op die manier actief bijdragen aan hun ontwikkeling tot zelfbewuste, ondernemende professionals."

Wie maakt de beste pitch?

Het programma begint maandagochtend met een presentatie van Aqil Radjab, auteur van 'De slechtste ondernemer ooit'. Daarna zijn er gastlessen van oud-studenten en bedrijven, en zijn er workshops over presenteren en solliciteren. De studenten krijgen maandag ook de opdracht om een 'elevator pitch' te maken, waarin ze zichzelf kort presenteren. Daar gaan ze dan in groepjes mee aan de slag. Op donderdag is er een spetterende 'Grande Finale', waarin de beste pitches worden gepresenteerd. De jury bestaat uit Adri van der Wind (voorzitter College van Bestuur MBO Utrecht), Piet Fortuin (vicevoorzitter CNV Vakmensen), Jeroen Kreijkamp (wethouder Onderwijs in Utrecht) en Dimitri Tsolakidis (servicemanager van Heijmans).

Over CNV Vakmensen

CNV Vakmensen (met 130.000 leden de grootste CNV-vakbond) laat zich onder de noemer 'Probeer-de-Bond' de afgelopen jaren steeds actiever zien in het beroepsonderwijs. "Logisch eigenlijk, want daar zitten de toekomstige vakmensen", zegt Mast. "Dit jaar verzorgen we bijvoorbeeld meer dan duizend gastlessen op scholen. We krijgen daar positieve reacties op. Leerlingen merken dat wij veel kennis hebben van de arbeidsmarkt, waar zij hun voordeel mee kunnen doen. Inmiddels zijn al meer dan 12.000 leerlingen in het beroepsonderwijs lid geworden van CNV Vakmensen. Daarmee zijn we de jongste vakbond van Nederland geworden."

Over MBO Utrecht

De themaweek 'Pimp your Future' wordt georganiseerd voor 190 studenten van de Academie voor Techniek, een van de dertien academies van MBO Utrecht. MBO Utrecht is een hoogwaardige, kleinschalige interconfessionele organisatie voor middelbaar beroepsonderwijs in Utrecht en omgeving. MBO Utrecht biedt studenten meer dan een opleiding en wil hen meer leren dan alleen een vak. Er wordt daarom veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van ondernemend gedrag, maatschappelijke betrokkenheid, respect voor elkaar en burgerschap.

Locatie

MBO Utrecht, Columbuslaan 540, Utrecht 

Programma:

Maandag 13 oktober

09.00 – 9.15 Inloop
09.15 – 09.45 Centrale opening, toelichting weekopdracht
09.45 – 10.30 Presentatie Aqil Radjab, schrijver boek De slechtste ondernemer ooit
10.30 – 12.00 Workshop: Presenteer jezelf, deel 1 (incl. meer informatie over opdracht)
12.00 – 13.00 Pauze
13.00 – 14.30 Gastles door externe bedrijven

Dinsdag 14 oktober

09.00 – 10.30 Workshop: Presenteer jezelf, deel 2
10.30 – 12.00 Workshop: Je toekomst de baas
12.00 – 13.00 Pauze
13.00 – 14.30 Aan de slag: Maak je eigen pitch?

Woensdag 15 oktober

09.00 – 10.30 Solliciteren anno 2014
10.30 – 12.00 Gastles door oud-studenten
12.00 – 13.00 Pauze
13.00 – 14.30 Aan de slag: Hoe zou jij het solliciteren aanpakken?

Donderdag 16 oktober

09.00 – 10.30 Oefenen eigen pitch, per groep gaat één student naar de finale
10.30 - 11.15 Bezoek bedrijvenmarkt
11.15 – 12.30 Grande Finale, met presentatie eindopdracht door de finalisten en verrassend optreden
12.30 – 14.00 Bezoek bedrijvenmarkt

MBO-studenten doen mee aan de themaweek 'Pimp your Future'

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid