Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Speciaal vervoer in Stedendriehoek kan en moet beter

Het speciaal vervoer in de negen gemeenten van de Stedendriehoek kan en moet beter. “De gemeenten moeten – voor zover ze dat al niet hebben gedaan – hun conclusies trekken. Op deze manier werkt het gewoon niet”, vindt Agostino di Giacomo Russo, taxi-onderhandelaar bij CNV Vakmensen. Zijn advies: “Stop met PlusOV, maak taxibedrijven zèlf verantwoordelijk voor de planning en luister veel beter naar ervaren taxichauffeurs.”

De negen gemeenten in de Stedendriehoek* hebben het leerlingen- en zorgvervoer vorig jaar georganiseerd via een regionale vervoerscentrale, Plus OV. Deze centrale is verantwoordelijk voor de inkoop en planning. Maar al vanaf de start ging er veel mis. Leerlingen of zorgbehoevende ouderen werden vaak te laat of zelfs helemaal niet opgehaald. Of moesten te lang in de auto zitten, omdat de route onnodig lang werd gemaakt.

Niet verbaasd

“Het is gelukkig niet zo’n chaos meer als in het begin, maar het is nog steeds geen fraai beeld”, vindt Di Giacomo Russo. Hij is niet verbaasd over de uitkomsten van een enquête van Omroep Gelderland onder taxichauffeurs in het speciaal vervoer. “Het is veelzeggend dat de chauffeurs zelf een 5,2 geven aan PlusOV. De chauffeurs hebben de kwaliteit achteruit zien gaan. Daar is veel frustratie over.”

Punt

De gemeenten doen er volgens hem goed aan om een punt te zetten achter PlusOV. “Maak in plaats daarvan taxibedrijven zelf verantwoordelijk voor de planning, zij zijn erin gespecialiseerd. Taxichauffeurs krijgen zo ook meer inspraak. De planning is immers in handen van hun eigen werkgever, dus hebben ze inspraak via vakbond en ondernemingsraad. We hebben het hier over meer dan duizend taxichauffeurs en planners, die hun werk graag goed willen doen en gehoord willen worden. Het gaat om vakmensen, die het werk al jaren doen, de routes kennen en weten wat er nodig is.”

*Stedendriehoek

Onder de Stedendriehoek vallen de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Hattem, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen. PlusOV besteedt de ritten uit aan drie taxibedrijven: Taxi Witteveen, TCR Raalte en Willemsen de Koning.


Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid