Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Snelle wijziging dagloongarantie was onzorgvuldig

Een opvallende uitspraak vandaag van de Centrale Raad voor Beroep in zeventien zaken rond de dagloongarantie. Door een onzorgvuldigheid in de wetgeving liep een aantal werknemers duizenden euro’s aan WW-uitkering mis. Zij kunnen nu rekenen op een forse nabetaling. CNV Vakmensen, die hierover tot aan de hoogste instantie heeft geprocedeerd, is blij met deze uitspraak. “Het betekent dat deze werknemers dan toch eindelijk het geld krijgen waar ze recht op hebben”, zegt Tessa Koning, jurist van CNV Vakmensen.

De kwestie draait om de toepassing van de dagloongarantie. Dat is een garantie voor werknemers die de overstap maken van een beter betaalde baan naar een minder betaalde baan. Als zij vervolgens werkloos worden, wordt WW-hun uitkering gebaseerd op die eerste baan. “Een goed vangnet voor werknemers die van baan veranderen”, vindt Koning. “Maar dan moet je daar als wetgever ook zorgvuldig mee omgaan. Dat is niet gebeurd, want op 1 juni 2013 is de regeling zonder vooraankondiging aangepast. Sinds die tijd is de dagloongarantie alleen nog maar voor mensen die tussen de twee banen in een tijdje werkloos zijn geweest. Voor de ‘overstappers’, die meteen van de ene naar de andere baan overgaan, is dat vangnet er niet meer. Dat vinden wij zeer onzorgvuldig richting werknemers die hier geen weet van hadden. Daarom zijn we de procedures gestart.”

Te snel doorgevoerd

De Centrale Raad voor Beroep komt vandaag met een positieve uitspraak: een aantal werknemers heeft alsnog recht op de oude dagloongarantie. Zij hadden namelijk vóór 1 juni 2013 de overstap van werk naar werk gemaakt, waren toen nog niet op de hoogte van de wijziging van de dagloongarantie en konden daar dus ook geen rekening mee houden. Koning: “De uitspraak van de Centrale Raad voor Beroep is allereerst belangrijk voor de werknemers, maar is ook een gevoelige tik voor de wetgever. De verandering is te snel doorgevoerd, zonder overgangsregeling, en bovendien te laat gecommuniceerd. Je kunt niet ongestraft tijdens het spel de regels veranderen.”

Compensatie

CNV Vakmensen is direct betrokken bij tien van deze zaken. Koning: “Procederen loont, onze leden krijgen nu een compensatie. Het bedrag verschilt per persoon, en is ook afhankelijk van de tijd dat iemand in de WW zat. Maar het kan zomaar gaan om 3.500 euro per jaar. We blijven de afhandeling ervan uiteraard volgen.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid