Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Sluiting Hudsons Bay geen verrassing maar wel bitter einde

“Een echte verrassing is het nauwelijks. Niettemin is dit wel een heel bitter einde die ongeveer 1.400 mensen hard treft. Wij zullen op zo kort mogelijke tijd met de directie om tafel gaan om een goede compensatie af te spreken.” Zo reageert bestuurder Jacqueline Twerda van CNV Vakmensen op het recente nieuws dat warenhuisketen Hudson’s Bay Company eind dit jaar de deuren definitief sluit in Nederland.

Het voorgenomen besluit om de zaken te beëindigen betekent dat de Canadese warenhuisketen het in Nederland voor gezien houdt, net geen twee jaar nadat in september 2017 de eerste winkel werd geopend.

HBC was indertijd groot nieuws omdat ze vijftien van de warenhuizen van het in februari 2016 failliet gegane Vroom & Dreesmann overnamen, het vastgoed dan. Veel immense en toonaangevende panden in binnensteden bleven daardoor toonbaar. En de plannen waren ambitieus. Te ambitieus wellicht. In september vorig jaar was een joint venture met het Oostenrijkse Signa onvermijdelijk. Signa was al eigenaar van de Duitse Karstadt-keten.

“Niet waargemaakt”

Twerda: “Ook daarna is die ambitie is dus niet waargemaakt. De klandizie bleef uit en de kosten bleven hoog. En nu ligt er het voorgenomen besluit om te sluiten. Er is geen sprake van een faillissement. De directie meldt ons dat er zelfs ruimte is voor een sociaal plan. Dat gesprek ga ik uiteraard graag op korte termijn aan. Heel veel mensen komen nu ineens op straat te staan. Een compensatie van die pijn is nodig.” Ze noemt de sluiting “amper nog een verrassing, wel een bitter einde”.

Volgens Twerda zal die klap het zwaarst vallen op het Amsterdamse hoofdkantoor van HBC. “In de winkels is vooral jong en tijdelijk personeel ingezet. Maar, geen misverstand hier, ook voor hen is dit natuurlijk bijzonder jammer en triest.”

Scheur

CNV Vakmensen-bestuurder Jacqueline Twerda – met de retail-cao in haar pakket - dat met deze zet van HBC de eerste forse scheur in de retailbranche is gemaakt: “Over de hele range zie je dat ketens het moeilijk hebben, heel moeilijk zelfs. Die wetenschap is niet nieuw. Maar deze ingreep zou wel eens het hele straatbeeld kunnen laten schudden. HBC is heus niet de enige die last heeft van de thuiskopende consument.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

Word nu lid van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen 
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting