Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Mooi verpakt, maar slechte cao-voorstellen glastuinbouw

Het klinkt als een leuk cadeau, 5% loonsverhoging, maar is in de praktijk alleen maar een mooie verpakking van een teleurstellend cao-voorstel. Dat vindt CNV Vakmensen-onderhandelaar Jaap Bosma van het aanbod dat werkgevers in de glastuinbouw hun medewerkers doen. ,,Het voorstel geldt voor 30 maanden en is dus maar 2% per jaar waard. Mooie verpakking, slechte inhoud.’’

Inpakmateriaal

Hoewel Sinterklaas inmiddels het land uit is, lijken werkgevers in de glastuinbouw nog over prachtig inpakmateriaal te beschikken. Bosma: “Men vergeet het afgelopen half jaar. Over die periode is geen enkele loonsverhoging toegekend. Kortom, de verhoging die werkgevers bieden ligt volgend jaar met 2% zelfs onder het verwachte inflatieniveau van 2,5%. Daarmee gaan medewerkers erop achteruit. Dat is geen cadeau, maar een kat in de zak.”

Overuren

Daarnaast stellen werkgevers voor overuren voortaan per week af te rekenen. Wederom een mooie surprise die een slechte inhoud verhult. Bosma: “Klinkt aardig, maar het voorstel geldt niet voor vaste medewerkers. Flexibele werknemers kunnen hier wel mee te maken krijgen, maar alleen als hun werkgever het wil. En de overurentoeslag wordt in dat geval 5% lager. Bovendien moeten de toeslagen voor werken op zaterdag (van 50 naar 0 procent) en zondag (van 100 naar 50 procent) voor iedereen omlaag als het aan de werkgevers ligt. Geen Sinterklaas, maar inleveren.”

Onaantrekkelijk

Het 'verhaal' van de werkgevers is dus helemaal niet zo goed, vindt Bosma. “De lonen blijven achter, de toeslagen staan onder druk en de flexibiliteit schiet door. Veel mensen werken het hele jaar door op uitzendbasis. Dat is gewoon niet normaal. Dat horen vaste banen te zijn.”
Is de glastuinbouw daarmee nog interessant als werkgever? Nee, vindt Bosma. “CNV Vakmensen wil een fatsoenlijke beloning voor werknemers met ruimte voor koopkrachtverbetering. Dan kom je boven de 3% uit. Dat is pas een reëel gebaar.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid