Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Betrokken en verantwoordelijk
Nieuws

Schoonmakers opnieuw op de stoep bij hoofdkantoor ISS

Schoonmakers van Osius voeren woensdagochtend 1 februari opnieuw actie bij het hoofdkantoor van opdrachtgever ISS in De Meern. De schoonmakers bieden daar hun werkbonnen aan voor de komende klussen.

“We gaan ISS vragen om alvast de rekening te betalen, voordat de mensen aan de slag gaan”, zegt organisator Jan Kampherbeek van CNV Vakmensen. “Dan weten ze tenminste zeker dat ze hun geld krijgen voor het werk dat ze voor ISS doen.”

Precair

De financiële situatie bij Osius is nog altijd uiterst precair, zegt Kampherbeek. “Het bedrijf verkeert op de rand van faillissement. Het is telkens maar de vraag of er genoeg geld is om de salarissen te betalen. Dat zijn geen prettige omstandigheden om je werk te doen. We willen van ISS, als voormalige werkgever én grootste opdrachtgever, de garantie dat mensen dat werk kunnen blijven doen. Ook als het financieel verkeerd afloopt met Osius.”

Achtergrond

Bij Osius werken ruim honderd ‘specialistische reinigers’, die bijvoorbeeld glazenwassen en gevels en vloeren schoonmaken. Ruim een jaar geleden maakten de werknemers (gedwongen) de overstap van ISS naar het kleine en onbekende Osius. CNV Vakmensen had daar toen al geen goed gevoel bij. De verkoop voor 1 euro van het werk van ISS naar Osius had veel weg van een management-buyout, waarbij ISS op een goedkope manier van de mensen af kon komen. In de loop van 2016 kreeg de bond steeds meer signalen dat het niet goed ging met Osius. Kampherbeek: “We hebben meerdere malen bij Osius en ISS aan de bel getrokken, maar onze zorgen werden weggewuifd. We kregen de verzekering dat ISS garant zou staan voor werk en eventuele verliezen van Osius.”

Op de stoep

De werknemers verzamelen morgen om 8.30 uur bij BraZZerie Abrona, Haarlerberg 56 in De Meern. Daarna gaat het in colonne naar het hoofdkantoor van ISS (Rijnzathe 8, De Meern). Op 17 januari stonden ruim 70 schoonmakers daar ook al op de stoep. Kampherbeek: “Die actie leidde ertoe dat de werknemers alsnog hun achterstallige salaris kregen van december. Dat was een mooi resultaat, maar we zijn inmiddels een paar weken verder en de onzekerheid blijft. ISS wil maar geen afspraken maken over hoe het met de werkgelegenheid moet als het toch fout gaat bij Osius. Dat lijkt me niet de bedoeling. ISS heeft als voormalige werkgever een belangrijke verantwoordelijkheid voor de werkgelegenheid en het inkomen van de schoonmakers. Die boodschap gaan we morgen nog eens duidelijk overbrengen.”

Osius heeft een hoofdkantoor in Amsterdam en opereert landelijk, vanuit vier regio’s (oost, west, noord, zuid).

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid