Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Schoonmakers op scholen hebben nog veel geld tegoed van Care Dienstengroep

Schoonmakers op scholen, werkzaam voor Care Dienstengroep in Nijverdal, hebben nog veel geld tegoed van hun werkgever. “Care Dienstengroep is zogenaamd ‘vergeten’ om de feestdagen en eindejaarsuitkering uit te betalen. De schoonmakers missen daardoor alleen al over vorig jaar ruim 6% van hun salaris. Dat geld moet zo snel mogelijk alsnog betaald”, stelt onderhandelaar Jan Kampherbeek van CNV Vakmensen.

Bij de bond hebben zich inmiddels al 9 schoonmakers gemeld van wie het salaris niet klopt. Maar de groep gedupeerden is veel groter, vermoedt Kampherbeek. “We houden er rekening mee dat bij alle (school)schoonmakers van Care Dienstengroep de loonstroken niet kloppen. We roepen hen op om zich snel bij ons te melden. Dan gaan we het geld alsnog vorderen.”

CNV vermoedt opzet

Volgens Kampherbeek is er sprake van opzet. “Vorig jaar hadden we al een kwestie met Care over de uitbetaling van feestdagen op scholen en vakantieparken. We hebben toen heel duidelijk uitgelegd wat hierover in de cao is afgesproken. Dat is toen goed opgelost, maar nu komen we erachter dat het nog steeds misgaat en waarschijnlijk ook op grote schaal. Feestdagen én eindejaarsuitkering zijn domweg niet uitbetaald. Dit is geen foutje meer. Care doet dit kennelijk doelbewust en houdt het geld in eigen zak. Heel kwalijk. Dit moet zo snel mogelijk rechtgezet.”

Oproep aan scholengemeenschappen

De bond heeft ook opdrachtgevers – de scholengemeenschappen die gebruikmaken van de diensten van Care Dienstengroep – aangesproken op hun verantwoordelijkheid. Het gaat bijvoorbeeld om scholengemeenschap Florion (met 22 basisscholen in Zwolle, Noord Flevoland, Noord-West Veluwe, Noord-West Overijssel en Zuid-West Drenthe) en om scholengemeenschap Salto (met 22 basisscholen in Eindhoven). Kampherbeek: “Van Florion weet ik dat ze inmiddels al contact hebben gezocht met Care hierover. Het is goed dat ze hun rol pakken om dit op te lossen. Het gaat tenslotte om schoonmakers die in hún scholen aan het werk zijn.”

Wat gaat er precies mis?

Voor schoonmakers die op scholen werken, zijn in de cao afspraken gemaakt over de feestdagen. Omdat de scholen dan doorgaans dicht zijn, krijgen de schoonmakers die dagen betaald als bijzonder verlof.

Uit gecontroleerde loonstrookjes blijkt nu dat Care Dienstengroep die cao-afspraak niet nakomt. In 2020 gaat het om 7 feestdagen, omgerekend zo’n 3% van het loon (Nieuwjaarsdag, Tweede Paasdag, Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag, Tweede Pinksterdag, Eerste Kerstdag). Daarnaast hebben schoonmakers ook hun eindejaarsuitkering niet gekregen, dat is nog eens 3,2%.

“In totaal missen schoonmakers over 2020 dus ruim 6% van hun salaris”, zegt Kampherbeek. “En dan hebben we het alleen nog maar over vorig jaar. We hebben sterke aanwijzingen dat het ook vóór 2020 al niet goed ging. We vinden dit schandalig en dat hebben we ook aan Care laten weten. Het wordt hoog tijd dat al die loonstrookjes onder het vergrootglas gaan en dat de schoonmakers zo snel mogelijk hun achterstallige salaris krijgen.”

Voorbeeld: een schoonmaker in Eindhoven

CNV Vakmensen heeft bijvoorbeeld een looncontrole uitgevoerd bij een schoonmaker die sinds 1 april 2019 op een basisschool in Eindhoven werkt. Daaruit blijkt dat 13 feestdagen niet zijn uitbetaald. Ook is de eindejaarsuitkering van 2020 niet betaald (en mogelijk ook die van 2019, dat wordt nog uitgezocht). Alles bij elkaar heeft de schoonmaker nog minimaal 686 euro bruto tegoed van Care Dienstengroep.

Klacht bij commissie Schoonmaakcode

Kampherbeek heeft ook een klacht ingediend bij de commissie van de Schoonmaakcode. “Care Dienstengroep heeft die code getekend, maar handelt er niet naar. Dat kan niet zonder gevolgen blijven.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

Word nu lid van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen 
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting