Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Schoonmakers bij Kleentec accepteren geen verlaging reiskostenvergoeding

Schoonmaakbedrijf Kleentec moet de verlaging van de reiskosten voor een groep schoonmakers zo snel mogelijk ongedaan maken. CNV Vakmensen heeft het schoonmaakbedrijf een ultimatum gestuurd, dat afloopt op woensdag 16 oktober om 23.59 uur. “De schoonmakers accepteren de verlaging niet”, zegt CNV-onderhandelaar Jan Kampherbeek. “Als Kleentec dit niet snel in orde maakt, komen er acties. En dat gaan zowel opdrachtgever Vezet als Albert Heijn niet leuk vinden.”

De schoonmakers werken voor Kleentec bij groente- en fruitsnijder Koninklijke Vezet in Warmenhuizen, dat onder meer alle schappen van Albert Heijn van gesneden groenten en fruit voorziet. In de nachtelijke uren maken grote ploegen schoonmakers de machines grondig schoon, zodat de werknemers van Vezet de volgende dag weer in een schone omgeving aan de slag kunnen. Kampherbeek waarschuwt alvast: “Als we actie gaan voeren, ontstaat er echt een probleem. Een voedingsfabriek die niet elke dag goed wordt schoongemaakt, is natuurlijk geen goed idee. Kleentec doet er goed aan om zich redelijk op te stellen en dit conflict niet verder op de spits te drijven.”

Lagere reiskostenvergoeding

Het conflict draait om de reiskostenvergoeding die de schoonmakers krijgen. Kleentec heeft in mei de vergoeding verlaagd voor zo’n veertig schoonmakers. Kleentec beroept zich hierbij op een oude afspraak uit 2017, rond de contractwisseling destijds van Hago naar Kleentec. Kampherbeek: “Kleentec heeft er toen geen werk van gemaakt, de schoonmakers hielden al die tijd gewoon hun reiskostenvergoeding. En sinds mei van dit jaar is die opeens verlaagd. Het gaat om pakweg maximaal 3 euro per dag – dat lijkt misschien weinig, maar gerekend over een heel jaar is het voor de schoonmakers een serieus bedrag. Vooral als je niet zoveel verdient.”

Rol voor Vezet

In het ultimatum eist CNV Vakmensen dat Kleentec – met terugwerkende kracht vanaf mei – de verlaging ongedaan maakt en de oude reiskostenvergoeding blijft betalen. De bond heeft daarnaast ook een beroep gedaan op opdrachtgever Vezet. “De schoonmakers zijn niet in dienst van Vezet, maar lopen daar wel elke dag rond. Dan heb je als opdrachtgever ook een verantwoordelijkheid en moet je niet van het probleem weg kijken. Anders snijdt Vezet uiteindelijk in de eigen vingers in plaats van in de groenten.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

Word nu lid van CNV Vakmensen

Als lid krijg je:

  • Deskundig advies over werk en inkomen 
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting