Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Scholingsfonds voor Wabco-werknemers die hun baan kwijtraken

CNV Vakmensen heeft afspraken gemaakt met het Meppelse bedrijf Wabco over een scholingsfonds voor de 140 werknemers, die volgend jaar allemaal hun baan kwijtraken. “Er komt een goed sociaal plan, met een unieke afspraak over een scholingsfonds. We willen er alles aan doen om de mensen via begeleiding en scholing weer aan het werk te helpen”, zegt onderhandelaar Jan Kampherbeek van CNV Vakmensen.

De werknemers van Wabco – dat remcilinders maakt voor de auto-industrie – kregen in september onverwacht te horen dat hun vestiging in de loop van volgend jaar dichtgaat. De productie wordt verplaatst naar Polen. Kampherbeek: “Dat was een koude douche, zeker als je beseft hoeveel kwaliteit hier wordt geleverd en hoe flexibel de mensen zich in de afgelopen jaren hebben opgesteld. Ze verdienen een goed sociaal plan en dat krijgen ze ook.”

Scholingsfonds

Het sociaal plan, waarmee de CNV-leden zojuist hebben ingestemd, bevat een bijzondere afspraak over begeleiding en scholing, zegt de CNV-onderhandelaar. “Voor elke werknemer is 4.000 euro beschikbaar voor begeleiding naar ander werk. Daarnaast pompen we veel geld in scholing. Voor elke werknemer is sowieso 1.000 euro beschikbaar. Daarnaast komt er een scholingsfonds van in totaal zo’n 200.000 euro, waar werknemers een beroep op kunnen doen. Een commissie beoordeelt de scholingsaanvragen. We hopen hiermee dat zoveel mogelijk mensen de kans krijgen om weer een nieuwe baan te vinden.”

Naast geld voor begeleiding en scholing kunnen de werknemers ook rekenen op een goede ontslagvergoeding (factor 1,25 van de oude kantonrechtersformule).

Over Wabco

Wabco Meppel is onderdeel van de Wabco Groep, met een hoofdkantoor in Brussel en meerdere vestigingen in Europa. Het bedrijf maakt remcilinders voor de auto-industrie.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid