Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Scholingsfonds voor schoonmakers krijgt vervolg

Het scholingsfonds voor schoonmakers, in 2015 gestart door CNV Vakmensen, krijgt een vervolg. Vanaf vandaag kunnen schoonmakers met ambities zich weer melden.

Het scholingsfonds van 300.000 euro biedt schoonmakers de kans om – via een opleiding of cursus – de stap te maken naar een andere baan. “Veel schoonmakers willen best een iets anders, maar het komt er vaak niet van’, zegt Jan Kampherbeek van CNV Vakmensen. “Grootste drempel is dat ze voor die andere baan geen opleiding hebben. En ook geen geld om die opleiding zelf te betalen. Ze zitten dus eigenlijk in een klem. Via het scholingsfonds krijgen schoonmakers alsnog de kans om hun droom waar te maken.”

Van schoonmaker naar opticien

Bij de start van het CNV-scholingsfonds (in 2015) meldden zich bijna honderd schoonmakers. Na een intake-traject zijn uiteindelijk 43 schoonmakers aan een opleiding begonnen. De meesten zijn nog bezig met de opleiding, een enkeling is intussen afgehaakt. Een paar schoonmakers hebben hun opleiding inmiddels afgerond en al een andere baan (vrachtwagenchauffeur, opticien). De schoonmakers worden hierbij begeleid door coaches van James Loopbaan. “We horen enthousiaste en positieve verhalen”, zegt loopbaancoach Janet Knoop. “De schoonmakers kozen voor totaal verschillende opleidingen: budgetcoach, loodgieter, visagiste, zweminstructeur, kleermaker, kapper. Maar vooral opleidingen in de zorg en in het vervoer zijn in trek.”

Nieuwe scholingspot van 300.000 euro

Het succes van het CNV-scholingsfonds bleef niet onopgemerkt. In de schoonmaak-cao hebben werkgevers en vakbonden daarom eerder dit jaar afgesproken dat er een nieuwe scholingspot beschikbaar komt. “We hadden tijdens de onderhandelingen ingezet op een miljoen euro”, zegt Kampherbeek. “Het is drie ton geworden, helaas minder dan we wilden, maar we zijn wel blij dat we door kunnen. Waarschijnlijk kunnen we hiermee nog eens zo’n 75 schoonmakers aan een opleiding helpen. Als er meer belangstelling is, wat ik wel verwacht, dan hebben we in ieder geval een onderwerp voor de volgende cao-onderhandelingen.”

Voorwaarden

Om voor een betaalde opleiding in aanmerking te komen, zijn er wel een aantal voorwaarden. De schoonmaker moet bijvoorbeeld minimaal een jaar in dienst zijn en doet de opleiding in eigen tijd. De opleiding moet ook daadwerkelijk perspectief bieden op een andere baan. Elke schoonmaker krijgt een intaketraject; een commissie beoordeelt of de opleiding wordt toegewezen.

Informatie en aanmelding

Schoonmakers kunnen voor meer informatie en aanmelding terecht bij James Loopbaan.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid