Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Onderzoek onder leden: Scholing en koopkracht centraal in 2015

Ruim 60 procent van de leden van CNV Vakmensen zet behoud of verbetering van koopkracht op de eerste plek in het cao-overleg. Een bijna even groot deel van de leden wil dat een deel van de cao-verbetering ook wordt besteed aan een persoonlijk ontwikkelbudget.

Dat blijkt uit een groot onderzoek onder ruim 5.500 leden van CNV Vakmensen. De resultaten van het onderzoek gebruikt de bond voor het verder uitwerken en vaststellen van de arbeidsvoorwaardennota voor 2015. "Scholing krijgt voor leden een steeds belangrijkere plek", merkt Piet Fortuin, vicevoorzitter van CNV Vakmensen. "Daarbij speelt de crisis ongetwijfeld een rol. Mensen zien in dat het belangrijk is dat ze moeten investeren in zichzelf, om van waarde te blijven op de arbeidsmarkt."

Meer maatwerk

Uit het onderzoek blijkt ook dat een groot aantal leden (59 procent) meer behoefte heeft om zelf keuzes te maken in de arbeidsvoorwaarden. Meer maatwerk dus. Daarnaast valt op dat de cao voor veel leden een belangrijk instrument blijkt om afspraken te maken voor kwetsbare groepen. Fortuin: "Ruim 62 procent van de leden vindt het belangrijk om cao-afspraken te maken voor doelgroepen als jongeren, ouderen en Wajongeren. Ze willen daar zelf ook aan bijdragen. Dat getuigt van solidariteit, die we graag in een goede cao willen verzilveren."

Inspraak voor niet-leden?

Een interessante vraag is of niet-leden ook mee mogen praten over de cao. De meningen hierover zijn verdeeld. Ruim 41 procent van de leden vindt het een goed idee als niet-leden ook een stem krijgen in het cao-proces. Een iets groter deel (bijna 47 procent) ziet dat niet zitten. De rest (12 procent) is neutraal. "Dat is een boeiende discussie, die we komend seizoen graag gaan voeren", zegt Fortuin. "We willen voor het eerst een duidelijke keus maken om ook niet-vakbondsleden een grotere rol te gaan geven. Bijvoorbeeld door hen te betrekken bij cao-platforms, waarin ze hun ideeën en meningen kwijt kunnen. Zo willen we het draagvlak onder de cao verbreden en verbeteren. De cao moet weer van iedereen worden."

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid