Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Schiphol krijgt uitlaatklep in treinstaking dinsdag

De staking van het openbaar vervoer, dinsdag 28 mei, om een beter pensioenstelsel af te dwingen gaat door. Maar vakbonden FNV, CNV en VVMC moeten van de kort gedingrechter de treinen toch laten rijden tussen luchthaven Schiphol naar Amsterdam centraal en tussenliggende stations. Dit om inkomende luchtreizigers niet teveel te hinderen. Met de aldus gecreëerde uitlaatklep voor de nationale luchthaven wordt een totaal vervoersinfarct voorkomen.

Het was ook precies die insteek waarom luchthaven Schiphol en de gemeente Haarlemmermeer voorafgaand aan het weekeinde vakbonden dreigde met een kort geding. Intensief overleg tussen partijen, zondagochtend en -middag notabene in aanwezigheid van de rechter, leidde uiteindelijk tot niets. De rechter moest alsnog in kort geding vonnis wijzen.

Inzet was de algehele OV-staking als actiemiddel. Die zou immers ook onvoorbereide, naar Nederland reizende luchtreizigers treffen. Met de nu getroffen voorzieningen kunnen deze reizigers toch de hoofdstad bereiken en vandaar hun eigen (verblijfs- of reis)arrangement treffen.

“Bijzondere situatie"

Evert Jan van de Mheen, bestuurder bij CNV Vakmensen, stelt dat met het vonnis een heel bijzondere situatie is ontstaan: "De staking in het OV dinsdag is nog steeds de grootste die ons land in tientallen jaren heeft gekend. Maar als vakbonden moeten we ook toe staan dat de staking wordt 'gebroken', vanwege uitzonderlijke omstandigheden. Dan lijkt het alsof vakbonden stakingskracht inleveren en dat zal koren op de molen zijn van juristen in toekomstige stakingen. Maar het illustreert, mijns inziens, alleen dat vakbonden zich sterk mogelijk maken voor belangrijke onderwerpen als een eerlijk pensioenstelsel.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

Word nu lid van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen 
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting