Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Schildersclub OnderhoudNL maakt het wel heel bont

"De schilderwerkgevers, verenigd in OnderhoudNL, schilderen hun cao-deal iets te mooi af” Onderhandelaar Roel van Dijk van CNV Vakmensen zegt het met veel gevoel voor understatement.

“OnderhoudNL knoeit met de cijfers. Zo’n knoeiboel zouden ze hun eigen werknemers nooit toestaan in het werk.”

De aanleiding tot Van Dijk’s verontwaardiging is een pamflet dat de werkgevers nu onder werknemers verspreiden. Daarin betogen ze dat de schilders er zelfs ruim 1.000 euro op vooruit gaan in de cao-deal. Van Dijk: “Misleiding. Ze gaan er ruim 400 tot bijna 2.000 euro op achteruit. Evenmin vertellen de werkgevers erbij dat geen enkele werknemer voortaan nog een periodiek krijgt. Die komt alleen als de werkgever een dikke duim geeft. Willekeur ten top.”

Goochelen

Hij vervolgt: “OnderhoudNL verwijt de vakbonden te goochelen met cijfers maar laat zelf belangrijke factoren uit beeld om goed uit te komen. Ze werken met maatmannen. Een 25-jarige schilder zonder seniorendagen, met weinig overwerk en reisdagen krijgt 1.030 euro méér. Welnu, uit onze berekeningen blijkt dat deze werknemer 409 euro minder krijgt per jaar”, verduidelijkt Van Dijk, nadat hij zijn eigen rekenwerk heeft verricht.

Van Dijk: “Een 40-jarige schilder zonder seniorendagen vijf reisdagen en weinig overwerk gaat er ruim 900 euro op vooruit, zegt OnderhoudNL. Klopt óók niet! Deze werknemer krijgt 533 euro minder per jaar.”

Een derde maatman is de 57-jarige schilder met 9 seniorendagen, vijf reisdagen en 4 overuren per betaalperiode. OnderhoudNL suggereert loonwinst van 589 euro. Van Dijk: “Wij weten dat het juist 850 euro minder wordt.”

De schilder van 60 jaar oud, twaalf seniorendagen, dagelijks reizen voor het werk en elke week vijf overuren verliest volgens OnderhoudNL 537 euro per jaar aan inkomsten.

Geen uitruil

Onderhandelaar Roel van Dijk bestrijdt ook die laatste rekensom. “Zo’n werknemer levert enorm in juist. Maar liefst - schrik niet – 1.946 euro per jaar. Dus de uitruil tussen jong en oud in de sector gebeurt niet. Terwijl de werkgevers dat als argument voor de deal naar voren schuiven. Dit is knoeiwerk en echt pure misleiding.

In de maling

Werkgevers nemen hun eigen mensen in de maling met dit pamflet. De suggestie dat een jonge schilder per fiets naar z’n werkklus gaat is ronduit lachwekkend. Maar voor àlle categorieën geldt dat de vergoeding voor reisuren, reiskilometers en overuren fors achteruit gaat. Gemiddeld genomen met 100 euro per maand, dus 1.200 per jaar. En alle schilders zijn hun aanvulling op de WW (239 euro) kwijt. Dus als het even geen werkbaar weer is, begint het inleveren al.

Landelijk protest

CNV Vakmensen protesteert hier krachtig tegen. Dit is vals. Op 6 oktober zullen we dat protest massaal laten horen in Wadinxveen.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid