Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Scheepsbouwer IHC Merwede kondigt grote reorganisatie aan

Scheepsbouwer IHC Merwede, een van de grootste scheepsbouwers van Nederland, gaat fors reorganiseren. Het bedrijf neemt niet alleen afscheid van het merendeel van de 1.127 tijdelijke krachten, maar wil daarnaast ook 487 van de in totaal 2.800 vaste werknemers ontslaan. “Die klap komt hard aan”, zegt Piet Verburg. “We zagen het werk de laatste maanden al teruglopen. Nieuwe grote orders blijven uit. Dus ja, er was onrust. Maar het doet pijn dat zoveel werknemers, flex én vast, hun baan kwijtraken.”

De werknemers worden vanmiddag door topman Bram Roelse zelf geïnformeerd over de plannen. Dat gebeurt achtereenvolgens op verschillende locaties (om 13.30 uur in Kinderdijk, om 14.30 uur in Krimpen a/d IJssel en om 15.30 uur in Sliedrecht).

Te weinig nieuwe orders

Volgens IHC Merwede is de reorganisatie nodig omdat er te weinig nieuwe orders zijn. De scheepsbouwer bouwt vooral grote schepen (baggerschepen, putterzuigers en pijpenleggers) voor de offshore-industrie. “Door de lage olieprijs is er veel minder vraag naar dit soort grote schepen”, zegt Verburg. “Het is veel te duur om de olie zo diep uit zee te halen. Veel bedrijven die actief zijn in de diepzee-mining hebben hun investeringen geschrapt of uitgesteld.”  

Volgens Verburg raakt de reorganisatie alle locaties, afdelingen en lagen van het bedrijf. “De kaasschaaf gaat erover, maar het is helaas wel een kaasschaaf die heel dikke plakken snijdt. Omdat er wordt ‘gespiegeld’ krijgen alle werknemers in alle leeftijdsgroepen ermee te maken. Dat geeft de komende tijd zonder meer veel onrust in het bedrijf. Niemand is zeker van zijn baan. We hebben er bij IHC op aangedrongen dat dit proces zeer zorgvuldig moet verlopen.”  

Toekomst

Ondanks de grote reorganisatie blijft de CNV-bestuurder ervan overtuigd dat de scheepsbouw in Nederland toekomst heeft. “Sliedrecht en omgeving blijft een regio van bouwers en baggeraars. Maar de scheepsbouw is een grillige markt van grote getallen. Afgelopen jaren ging het uitstekend: er waren grote orders, iedereen kreeg elk jaar een mooie winstuitkering. Nu zit de klad erin, en stevig ook. Maar als de markt aantrekt en er weer een paar grote orders binnenkomen, hebben we meteen weer een ander verhaal.”

De CNV-bestuurder gaat de komende tijd met de directie in gesprek. “Ik wil weten of we er met deze reorganisatie zijn. Welk perspectief kunnen ze de mensen bieden?”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid