Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Regionale vervoerders vechten concurrentiestrijd uit over ruggen van werknemers

De regionale vervoersbedrijven Keolis, Arriva en Qbuzz voeren een felle concurrentiestrijd die ten koste gaat van 1.200 werknemers. Het overleg over een nieuwe cao multimodaal (gecombineerd vervoer van bussen en treinen) komt daardoor maar niet van de grond. Tot grote frustratie van de bonden FNV, VVMC en CNV Vakmensen, die inmiddels het wachten flink zat zijn.

De cao multimodaal verliep op 1 januari 2020. De onderhandelingen over de nieuwe cao begonnen op 28 november 2019. “Tot onze grote verbazing misten wij één werkgever aan de onderhandelingstafel, namelijk Qbuzz. De twee andere werkgevers, Keolis en Arriva, hadden ook nog geen enkel voorstel voor een nieuwe cao. Het was gewoon niet goed voorbereid. Een onacceptabel dieptepunt was al bereikt, terwijl de onderhandelingen nauwelijks waren gestart”, zeggen de vakbondsonderhandelaars Wim Eilert van VVMC, Brigitta Paas van FNV en Sijtze de Bruine van CNV Vakmensen.

Ook Qbuzz moet erbij

De drie vakbonden hebben Keolis en Arriva meteen al duidelijk gemaakt dat óók Qbuzz moet aanschuiven bij het cao-overleg, omdat ook zij medewerkers hebben in de cao multimodaal. Maar op het eerstvolgende overleg op 8 januari was Qbuzz opnieuw niet van de partij, ondanks toezeggingen van Keolis en Arriva.

Frustrerend

Ook herhaald verzoek aan de werkgevers levert tot nu toe niets op. “Het cao-overleg komt niet van de grond, dat is frustrerend”, constateren de vakbonden. “De vervoersbedrijven gunnen elkaar weinig en voeren een felle concurrentiestrijd. Die gaat ten koste van de werknemers, want die zitten voorlopig nog steeds zonder cao. Dat is voor ons onacceptabel, de werkgevers schofferen daarmee niet alleen de bonden, maar vooral ook de mensen die dagelijks voor hen aan het werk zijn.”

Actiebijeenkomsten

De bonden sturen vandaag een brief naar de drie werkgevers dat het cao-overleg nu zo snel mogelijk moet starten. De brief bevat een dringend verzoek om uiterlijk vrijdag 15 februari te reageren. Intussen gaan de bonden alvast actiebijeenkomsten organiseren om werknemers te informeren en acties voor te bereiden.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

Word nu lid van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen 
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting