Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Records en hoge winstcijfers in de metalektro, maar... geen nieuwe cao

Terwijl bij veel bedrijven in de metalektro records worden verbroken en verwachtingen overtroffen, gaan 150.000 werknemers de vakantie in zonder nieuwe cao. “Dat is wrang”, vindt onderhandelaar Loes Bezemer van CNV Vakmensen. “Bedrijven kunnen die hoge winsten alleen maken dankzij de inzet van werknemers. Het wordt hoog tijd dat werkgevers zich realiseren hoe belangrijk het is dat die inzet wordt beloond met een goede cao, in plaats van alleen maar op de rem te trappen.”

Bezemer reageert hiermee op de vandaag gepresenteerde kwartaalcijfers van chipmaker ASML. “Die zijn uitstekend. Ook veel andere metalektro-bedrijven breken records en overtreffen verwachtingen. Het ene bedrijf presteert beter dan het andere, maar over de hele linie gaat het gewoon goed in de metalektro”, zegt Bezemer. “Ik begrijp dan ook niet waarom de werkgevers niet willen praten over de arbeidsvoorwaarden die wij hebben voorgesteld.”

Acties

Na het negeren van een ultimatum van de vakbonden aan de werkgevers is de spanning opgelopen. Afgelopen weken hebben duizenden werknemers in tientallen metalektro-bedrijven het werk voor korte of langere tijd stilgelegd. Ook deze week zijn er weer acties, onder meer bij autofabrikant VDL Nedcar in Limburg.

Meer oog voor lange termijn

“Jammer dat het zo moet”, vindt Bezemer. “De werkgevers zouden juist nu hun verantwoordelijkheid moeten nemen en meer naar de lange termijn moeten kijken. De metalektro kampt met een tekort aan personeel en dat zal voorlopig zo blijven. Om daarop in te spelen, moeten we ons met elkaar inzetten voor goede arbeidsvoorwaarden, waarbij werknemers de kans krijgen om zich te ontwikkelen, bij te blijven en zelfs keuzes te maken.”

Cao met perspectief

CNV Vakmensen wil in de nieuwe cao onder meer een goede loonsverhoging, meer geld voor scholing, gelijke rechten voor alle werknemers en een eerlijke verdeling van de winst. Bezemer: “We willen met elkaar een vitale sector, waar het aantrekkelijk werken is, waar oudere werknemers op een gezonde manier hun pensioen kunnen halen en waar jongere werknemers een toekomstperspectief hebben.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid