Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Rechter bepaalt opnieuw: "Stakingsrecht is grondrecht"

Donderdagmiddag oordeelde de rechter dat acties en stakingen van werknemers in de Jumbo- distributiecentra onverkort door mogen gaan. Jumbo wilde via een kort geding de stakingen laten verbieden.

"En dat is dus niet gelukt", reageert bestuurder Kitty Huntjens van CNV Vakmensen verheugd. ‘Dit is een overwinning van de werknemers. Zij hebben laten zien dat ze bereid zijn om te vechten voor een goede cao en de rechter geeft hun gelijk.’

Stakingsrecht is grondrecht

Volgens de bonden bevestigt dit vonnis nogmaals dat stakingsrecht een grondrecht is. Een recht dat slechts in uitzonderlijke gevallen mag worden beperkt. "Jumbo begon dit kort geding wellicht vanuit een ijdele hoop dat de rechter een oordeel zou vellen over de inhoud van het cao-conflict. Die deed dat niet en stelde heel helder dat sociale partners over het inhoudelijk aspect gaan. Daar oordeelt de rechtbank niet over", vatten de bestuurders van CNV Vakmensen en FNV het vonnis samen.

Staking bij Jumbo houdt aan

Het vonnis werd met applaus en gejuich ontvangen door de Jumbo-medewerkers op de publieke tribune en buiten op het voorplein. Pakweg 250 stakende Jumbo-werknemers waren naar de Rechtbank in Utrecht gekomen om het kort geding tussen Jumbo en vakbonden bij te wonen.
De staking bij de Jumbo-distributiecentra gaat de komende dagen gewoon door tot er een cao-akkoord ligt.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid