Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Rechter: acties bij Shell mogen doorgaan

De acties bij Shell mogen doorgaan, heeft de rechtbank in Breda zojuist bepaald. Shell had in een kort geding geëist dat werknemers een grote onderhoudsactie op de locatie in Moerdijk niet mochten dwarsbomen. “Maar de rechter heeft alle eisen van Shell afgewezen. Dat betekent dat we de aangekondigde acties doorzetten", zegt onderhandelaar Piet Verburg van CNV Vakmensen.

Concreet betekent dit dat de vakbonden (CNV Vakmensen en FNV) de werknemers oproepen om de komende tijd de normale acht-uursdiensten te draaien op de bewuste locatie in Moerdijk. Dus geen overwerk en 12-uursdiensten. “Dat betekent dat het onderhoud vertraging oploopt, maar van een veiligheidsrisico is op dit moment totaal geen sprake”, zegt Verburg. “Het gaat om een lege fabriek, er liggen geen gevaarlijke stoffen. Gelukkig heeft de rechter dit ingezien en de werknemers toegestaan om hun acties door te zetten.”

Cao

De acties draaien om een nieuwe cao bij Shell. Het concern wil tot nu toe niet tegemoetkomen aan de eisen van de werknemers, zoals een loonsverhoging van 5% en concrete afspraken over minder werkdruk. Verburg: “We roepen Shell op om het niet via de rechter uit te vechten, maar gewoon met een goed cao-bod te komen. Dan kunnen we allemaal gewoon weer normaal aan het werk. Een goede cao is voor ons en onze leden het allerbelangrijkste.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

Word nu lid van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen 
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting