Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Reactie op CPB-cijfers: Geen bezuinigingen zonder hervormingen!

“Het CPB toont aan dat bezuinigen niet alleen het antwoord kan zijn. Het begrotingstekort is nog meer gestegen. Wij moeten hervormen en er moet meer sociaal perspectief komen”, is de eerste reactie van Jaap Smit, voorzitter van de CNV Vakcentrale, op de cijfers van het Centraal Plan Bureau die vanmorgen bekend zijn gemaakt.

Smit roept premier Rutte op om in het Catshuis niet alleen te spreken over bezuinigingen. “De burgers willen zekerheid voor de lange termijn. Die zekerheid krijg je niet alleen door korte termijn bezuinigingen, maar door hervormingen op de woningmarkt, in de zorg en op de arbeidsmarkt. Hervormingen maken de economie nu en in de toekomst solide.” 

Economische krimp van 0,75%

Het CPB voorspelt een economische krimp van 0,75 procent in 2012 en een geraamd begrotingstekort van 4,5 procent in 2013. De begrotingsregels van het kabinet en Europa schrijven voor dat dit tekort in 2013 niet groter mag zijn dan 3 procent. Smit: “Dat halen we zelfs 2015 nog niet, blijkt nu. Dus zal er gekeken worden naar maatregelen om de Europese norm te halen. Nederland is in een jaar tijd uit de groep van goed functionerende landen teruggezakt naar de groep zorgenkindjes.

Smit: “Nederlanders houden hun hand op de knip en daar geef ik ze geen ongelijk in. Mensen zijn onzeker over de arbeidsmarkt, de aanstaande bezuinigingen, ons zorgstelsel en de vastgelopen woningmarkt. Als je wilt dat Nederlanders meer vertrouwen hebben in de toekomst en Nederland weer terugkeert in de Europese top, moet je mensen perspectief bieden en vertrouwen geven. Perspectief op werk! Perspectief op een sociaal vangnet dat mensen ondersteunt, mochten ze onverhoopt hun baan verliezen. En perspectief op een functionerende woningmarkt, zodat hun huis een veilige plek blijft en geen blok aan het been wordt. Daarbij komt dat perspectief bieden geen geld hoeft te kosten, door slim te hervormen kun je geld verdienen.” Een belangrijk voorbeeld hiervan is de woningmarkt. “Zet stappen naar een beter functionerende woningmarkt en begin met het aftoppen van de aftrek op het 42 procent tarief,” aldus Smit. 

Verder, zo blijkt ook uit een enquête onder CNV-leden, kan meer gevraagd worden van de hoogste inkomens en naar een bijdrage van het bedrijfsleven. “Met het bezuinigingspakket dat nu al door de Kamer wordt gejaagd zijn de grenzen op de sociale zekerheid overschreden, het kabinet zal nu echt uit een ander vaatje moeten tappen.” 

Beroep op werkgevers

Smit doet daarbij ook nadrukkelijk een beroep op de werkgevers. “Het helpt niet als werkgevers wel spreken over een nullijn, maar niet investeren in hun werknemers. De scholingsuitgaven van werkgevers blijven achter, zo toonde het Sociaal Cultureel Planbureau al aan. Ontplooiingsmogelijkheden vergroten kansen en geven werknemers meer zelfvertrouwen en perspectief. Maar de ontwikkeling van het kennisniveau van alle Nederlandse werknemers vergroot ook de internationale concurrentie kracht van ons land. Ik roep dus ook werkgevers op hun verantwoordelijkheid te nemen.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid