Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Voor een rechtvaardige samenleving
Nieuws

Radar duikt in pensioenkwestie Zwitserleven

Er is nog altijd geen oplossing voor het verdwenen pensioengeld van de ex-werknemers van asbestsaneringsbedrijf Infinity Noord uit Drachten. Tv-programma Radar besteedt maandagavond 22 februari aandacht aan de zaak.

Het gaat om het pensioen van 18 asbestsaneerders. Hun pensioen was, via de werkgever, ondergebracht bij Zwitserleven. Door een dubieuze handelwijze van de pensioenverzekeraar lopen de werknemers nu elk zo’n 5.000 tot 6.000 euro aan pensioengeld mis, in totaal bijna 100.000 euro.

Lees het nieuwsbericht hierover >

CNV Vakmensen probeert al enige tijd met Zwitserleven tot een oplossing te komen, maar tot nu toe geeft die niet thuis. Volgens Jan Kampherbeek, bestuurder van CNV Vakmensen, laat de kwestie zien dat werknemers risico’s lopen als hun pensioen is ondergebracht bij een commerciële verzekeraar. “Het gaat mis als de werkgever in gebreke blijft bij de premiebetalingen. Een commerciële verzekeraar kan de regeling dan zomaar stopzetten, zelfs met terugwerkende kracht. Schandalig, maar het gebeurt gewoon. Als werknemer sta je op zo’n moment machteloos.”

Beter af bij pensioenfonds

Volgens hem zijn werknemers in zo’n situatie beter af bij een pensioenfonds. “Een pensioenfonds heeft de verplichting om de premies te innen en kan de regeling niet eigenhandig stopzetten. Als een bedrijf failliet gaat, neemt het UWV de betalingsverplichting over. De rechten van werknemers zijn bij een pensioenfonds over het algemeen dus beter afgedekt dan bij een verzekeraar.”

Radar

Tv-programma Radar besteedt maandagavond 22 februari aandacht aan de zaak. In de uitzending komen ex-werknemers van Infinity aan het woord. Jan Kampherbeek geeft zijn mening over de kwestie met Zwitserleven. Piet Fortuin, voorzitter van CNV Vakmensen, is te gast in de studio.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid