Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Raad van Commissarissen ING houdt beeld van graaiers in stand

CNV Vakmensen heeft na de presentatie van het jaarverslag een dubbel gevoel over de beloningen in de top van ING. “De Raad van Bestuur heeft, na alle commotie over de topbeloningen, de boodschap inmiddels kennelijk begrepen. De lonen zijn opnieuw gestegen, maar blijven binnen de lijnen. Des te kwalijker dat dit keer de Raad van Commissarissen de bocht uit vliegt. Ze houden hiermee helaas het beeld van graaiers in de top in stand”, zegt Ike Wiersinga, bestuurder van CNV Vakmensen, in een eerste reactie op het jaarverslag.

Wiersinga volgt de beloningen in de ING-top al jaren kritisch. Tijdens het cao-overleg vorig jaar is het onderwerp uitgebreid aan de orde geweest. “Sinds 2007 is ING gehalveerd. Er zijn enorm veel banen verloren gegaan. Dat vraagt ook om verantwoordelijkheid in de top van de organisatie."

Binnen de grenzen

Volgens de CNV-bestuurder is dat besef, mede dankzij discussies hierover tijdens het cao-overleg, inmiddels doorgedrongen bij de Raad van Bestuur. “De lonen zijn met 2 procent gestegen en de variabele beloning blijft binnen de wettelijke grenzen.”

Uit de bocht

Maar bij de Raad van Commissarissen (ING telt 8 commissarissen) is het beeld helaas anders, zegt Wiersinga. “Verbazingwekkend om te zien hoe de Raad van Commissarissen nu zelf uit de bocht vliegt. De beloningen gaan in één keer fors omhoog, tot zelfs 150 procent. En dan te bedenken dat het – een beetje oneerbiedig gezegd misschien – maar om een bijbaantje gaat. We roepen de aandeelhouders op om hier kritisch naar te kijken en actie te ondernemen.”

Een paar voorbeelden:

  • voorzitter RvC kreeg 75.000 euro (wordt 125.000 euro)
  • vicevoorzitter RvC kreeg 65.000 euro (wordt 95.000 euro)
  • voorzitter audit-commissie kreeg 8.000 euro (wordt 20.000 euro)

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid