Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Qbuzz moet afspraken nakomen over variatie in werk

Buschauffeurs van de Groningse stadsdienst hebben vanmorgen een petitie aangeboden aan hun werkgever Qbuzz. Ze eisen dat Qbuzz de eerder gemaakte afspraken nakomt over het behoud van variatie in hun werk.

“In de nieuwe dienstregeling, die op 11 december ingaat, is daar geen sprake van”, zegt Emiel Peper, bestuurder van CNV Vakmensen. “De chauffeurs zien de werkdruk toenemen, terwijl de beloofde variatie uitblijft. Ze zijn dit helemaal zat.”

Tijdsdruk

Bij de stadsdienst van Qbuzz werken 130 chauffeurs. Volgens Peper krijgt hun werk steeds meer trekjes van “een menselijke robot, die kan sturen en op tijd op het gas- en rempedaal drukt”. “Alle lucht is uit de dienstregeling geperst. Ze maken onder grote tijdsdruk korte ritjes in een klein gebied, het is laden en lossen en doorgaan. Ze kennen bij wijze van spreken elke stoeptegel. Dat komt het plezier in het werk en daarmee ook de service aan de reiziger niet ten goede.”

Overleg

In de petitie eisen de werknemers dat Qbuzz per direct opnieuw om de tafel gaat met de vestigingscommissie, waarin chauffeurs vertegenwoordigd zijn. Dat overleg moet leiden tot een verantwoord en gevarieerd roosterpakket per 11 december.

Acties

Als Qbuzz de signalen van werknemers niet serieus neemt, verwacht Peper dat binnenkort “de emmer bij de chauffeurs overloopt”. “We zitten dicht bij een actietraject. Laten we hopen dat het niet zo ver hoeft te komen.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid