Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Protestmars in Groningen voor cao woondiensten

Corporatiemedewerkers in Groningen, Friesland en Drenthe, de kop van Overijssel en Twente staken op 10 april voor een betere cao.

De mars door medewerkers van woningcorporaties in Noord- en Oost-Nederland voert richting kantoor van woningcorporatie De Huismeesters in Groningen.
 
Op dinsdag 27 maart was er een grote landelijke stakingsdag in Utrecht. Toen staakten 3.500 corporatiemedewerkers in Utrecht. Werkgeverskoepel Aedes heeft sindsdien nog niets van zich laten horen. Voor FNV en CNV en hun leden is dit alle aanleiding om actie te blijven voeren. Stakingen van corporatiemedewerkers zijn daarom komende weken opnieuw in alle regio’s in Nederland te verwachten.

Bonden en corporatiemedewerkers eisen een loonsverhoging van 2% over 2017 en in totaal 3,5% over 2018. Daarnaast moeten werkgevers van FNV en CNV veel meer maatregelen nemen om de werkdruk van medewerkers te verlagen. Ook hebben de vakbonden een generatiepact-regeling voorgesteld. Daarbij krijgen oudere werknemers een aangepast werkpakket ten gunste van henzelf en jonge, nieuwe collega’s.

Werkgevers bieden medewerkers over 2017 helemaal geen loonsverhoging en over 2018 slechts 1,5% structureel. Dat is onder inflatie en leidt tot koopkrachtverlies. Ze willen werknemers die nieuw zijn in de sector een veel lager loon gaan geven dan de mensen die er nu al werken. Tegelijkertijd willen ze de loonschalen van managers juist flink verhogen.

Volgens de betrokken vakbonden biedt werkgever Aedes alles bij elkaar een slecht pakket. Onderhandelaar Robbim Heins: "Werknemers missen de waardering voor hun werk, zij werken dagelijks voor de huurders. Het steekt mensen dat er nog steeds geen cao is en dat Aedes zich totaal niks van de acties lijkt aan te trekken. De werkgevers willen een nieuwe loongebouw voor werknemers die nieuw in de sector komen, maar dat loongebouw speelt mensen tegen elkaar uit. Nieuw personeel in managementfuncties zou er dan honderden euro’s op vooruit gaan, terwijl nieuwe mensen in de lagere functies er juist honderden euro’s op achteruit gaan. De mensen in Noord spreken hierover klare taal. Zij willen gelijk loon voor gelijk werk! De actiebereidheid is enorm hoog. Corporatiemedewerkers zijn heel loyaal en staken niet graag, maar de voorstellen van Aedes leiden tot veel woede."

Lange adem

Bestuurder Willem Timmer van CNV Vakmensen voorziet een lange adem in de acties, daar waar werkgevers misschien veronderstellen dat het ergste al achter de rug is. "Maar op 27 maart bleek het uithoudingsvermogen van de leden al fors. Van alle kanten worden wij benaderd om acties te blijven voeren. Werknemers voelen zich geschoffeerd door hun werkgever met deze nieuwe loonschalen. Werknemers gaan hierdoor flink in koopkracht op achteruit de komende 10 jaar. Medewerkers willen ook voor de toekomst zaken geregeld hebben. De kwaliteit van de cao bij de woningbouwcorporaties staat al lange tijd onder druk. De mensen willen nu echt waar voor hun werk."

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid