Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Betrokken en verantwoordelijk
Nieuws

Proefschrift over onzichtbare schoonmaker zet aan het denken

“Een boeiend proefschrift. Ik hoop dat het een bijdrage levert aan een gesprek over de rol van schoonmakers in onze samenleving. Het zou goed zijn als meer mensen oog voor hen krijgen en voor het werk dat zij doen.”

Jan Kampherbeek, onderhandelaar bij CNV Vakmensen, is enthousiast over het proefschrift ‘Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’ van theoloog Jorcho van Vlijmen. De theoloog promoveert op woensdag 19 april aan de Radboud Universiteit op het onderwerp ‘de onzichtbare schoonmaker’.
 
Lees het nieuwsbericht over het proefschrift >
 
Kampherbeek maakt in de praktijk maar al te vaak mee dat schoonmakers niet gezien en gewaardeerd worden. “Er wordt makkelijker óver de schoonmakers gepraat dan mét de schoonmakers. Als ze langskomen met een stofzuiger, wordt dat als storend ervaren. Terwijl zij gewoon hun werk moeten doen, ook in gebouwen waar mensen werken. Waarom stoort een schoonmaakster die haar werk doet wel en een collega die een praatje komt maken niet?"

Slachtofferhulp

Bij de belangen van schoonmakers wordt vaak niet stilgestaan, merkt hij. “Laatst sprak ik een schoonmaker die op het perron aan het werk was, toen iemand voor de trein sprong. Een traumatische gebeurtenis. Voor al het NS-personeel is in zo’n situatie meteen slachtofferhulp beschikbaar – heel goed natuurlijk. Maar aan de schoonmaker, die uiteindelijk grote psychische problemen kreeg, dacht niemand. Waarom niet? Dat is een goede vraag – precies het soort vragen waar het proefschrift de vinger op legt. Dit zet hopelijk veel mensen aan het denken over de rol van schoonmakers. En het gebrek aan erkenning van en waardering voor hen en voor hun werk.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid