Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Principeakkoord motorvoertuigen maakt van zaterdag weer vrijwillige werkdag

CNV Vakmensen heeft samen met FNV Metaal een cao-akkoord gesloten met de Bovag voor de 85.000 medewerkers van garages en tweewielerbedrijven. Door het akkoord blijft de zaterdag een vrijwillige werkdag, inclusief bijbehorende toeslagen voor werken op onregelmatige uren. De lonen stijgen ook: per februari 2019 met 81 euro per maand en per februari 2020 met nogmaals 83 euro per maand.

De stakingen bij de garages en tweewielerbedrijven zijn met het bereiken van dit principeakkoord voorlopig opgeschort. Het akkoord wordt door vakbonden positief voorgelegd aan de leden die zich daarover nog mogen uitspreken.

Ontwikkeling

‘Eindelijk accent op ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid’, concludeert onderhandelaar Marco Hietkamp van CNV Vakmensen na afronding van de onderhandelingen. Hij stelt dat er een heel fraai onderhandelingsresultaat uit de bus is gerold. "Dit pakket arbeidsvoorwaarden, met veel ruimte voor ontwikkeling van werknemers naast een mooie loonsverhoging, leg ik graag voor aan mijn leden. Tot aan hun fiat op onze inzet aan de onderhandelingstafel zal CNV Vakmensen de acties daarom opschorten. En natuurlijk telt daarbij zwaar dat de werkverplichting op zaterdag van tafel is. We krijgen twee jaar de tijd voor een nader onderzoek."

Afspraken

De cao Motorvoertuigen en Tweewielers loopt van 1 november 2018 tot en met 31 oktober 2020. De afgesproken loonsverhoging bestaat in deze cao uit een vaste verhoging die gelijk is voor iedereen. Per 1 februari 2019 worden de lonen verhoogd met 81 euro per maand, per 1 februari 2020 met 83 euro per maand. Bij een gemiddeld salaris betekent dat een stijging van 3,25% per jaar, dus 6,5% stijging in twee jaar. Jongeren krijgen een jaar eerder een vakvolwassen loon: in 2019 vanaf 22 jaar (in plaats 23 jaar) en in 2020 al vanaf 21 jaar.

Doorwerken

Ook start een proef met het generatiepact: door deze regeling hebben ouderen de mogelijkheid om korter te werken en ontstaan zo nieuwe vaste banen voor jongeren. Ook gaan de garages aandacht besteden aan bevordering van de duurzame inzetbaarheid, opleiding en ontwikkeling en (inter-)sectorale mobiliteit. Werknemers krijgen zelf zeggenschap over een dag per jaar die ze voor hun eigen ontwikkeling kunnen inzetten.

Volgens de vakbondsonderhandelaars krijgen werknemers in de branche een verdiende loonsverhoging. En heeft hun stakingsdrang terdege gewerkt en ervoor gezorgd dat verslechteringsvoorstellen van werkgeverskant weer van tafel verdwenen.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid