Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Ruimte voor individuele wensen en behoeften
Nieuws

Principeakkoord cao Bovag

CNV Vakmensen en de collega-vakbonden bereikten maandag een principeakkoord voor de 70.000 werknemers die werken in een Bovag-bedrijf. Dat betreft zowel garagebedrijven, als motorzaken, fietswinkels, truck-, aanhangwagen- en caravanverkoopbedrijven.

Dit principeakkoord in de zogenoemde Motorvoertuigen en Tweewielerbranche kwam tot stand naar een cao-loze periode van anderhalf jaar. Het akkoord levert een loonstijging van in totaal 6 procent. Ook worden de toeslagen meer gelijk berekend. Werkgevers betalen vanaf 2017 de volledige premie voor het vroegpensioen.

Onderhandelaar Marco Hietkampo meldt tevreden dat er meer zeggenschap voor werknemers is over werktijden. De regels rondom de zogenoemde dagvensters worden eenvoudiger. Mensen mogen zelf hun moment van compenseren van gemaakte extra uren bepalen.

Ontwikkeling

‘In het akkoord hebben we goede afspraken over ontwikkeling van vakmensen in de garages. Zo kan men gebruik maken van ontwikkelgesprekken, individuele vouchers en begeleiding door loopbaancoaches van vakbonden. En vakbonden en werkgevers gaan het met elkaar hebben over de gevolgen van allerlei technische vernieuwingen voor het werk.’

Veel nieuwe afspraken

In het cao-akkoord is afgesproken dat werkgevers vanaf januari 2017 de hele premie voor het vroegpensioen betalen. Werknemers gaan er daardoor ongeveer netto 1,5 procent op vooruit.
Er zijn ook andere afspraken gemaakt, zoals over reparatie van de opbouw en duur van de WW, scholing en duurzame inzetbaarheid. Jongeren van 16 krijgen door de nieuwe afspraken voortaan het loon van een 17-jarige.

De cao Motorvoertuigen en Tweewielerbranche loopt van 1 november 2014 tot en met 31 oktober 2018. Het principeakkoord wordt voorgelegd aan de vakbondsleden. Pas na akkoord van de vakbondsleden worden de afspraken definitief.
Monteur bij autobrug in garage

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid