Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Principe-akkoord dierenhouderij: driejarige cao met 6,75 procent loonsverhoging

"Een loonsverhoging die in deze tijd en deze sector past, een degelijke regeling voor oudere werknemers en terugkeer van de toeslag voor zondagswerk. Wij zijn tevreden met dit resultaat", zegt Peter de Jong, bestuurder van CNV Vakmensen. Vandaag bereikte de vakbond een principe-akkoord met werkgeversorganisaties over een nieuwe driejarige cao.

De nieuwe cao moet gelden voor werknemers in de melkveehouderij, varkens- en pluimveehouderij, bij fokkers, kuikenbroeders en bij exporteurs van broedeieren en eendagskuikens. In het principe-akkoord hebben CNV Vakmensen, FNV Agrarisch Groen en werkgeversorganisaties LTO Nederland, POV en COBK vandaag overeenstemming bereikt over een loonstijging van drie maal 2,25 procent voor de ruim zevenduizend werknemers in de productiegerichte dierhouderij. "Op 1 januari 2018 gaat het loon 2,25 procent omhoog. Evenals op 1 januari 2019 en 2020.

"Een belangrijke afspraak in de nieuwe cao is het herstel van de zondagstoeslag. De Jong: "Onze inzet was om de toeslag voor werk op zondag in deze sector toch weer naar boven bij te stellen. Werken op zondag is in deze sector onvermijdelijk, maar het ontbreken van een toeslag leidt tot meer zondagswerk dan noodzakelijk is."Voor werknemers vanaf 62 jaar kunnen is er een 80-90-90-regeling afgesproken. "Dit betekent dat iemand die full-time werkt een dag in de week vrij kan nemen terwijl je 90 procent van je salaris en je pensioenopbouw houdt", aldus De Jong. "Afspraak daarbij is wel dat je dan je seniorendagen inlevert. Werknemers mogen zelf kiezen of ze gebruik maken van de nieuwe regeling of de huidige seniorendagen."

Voor CNV Vakmensen zijn goede afspraken over opleiding en ontwikkeling van werknemers heel belangrijk. Er komen scholingsvouchers voor werknemers die een opleiding willen volgen en er komt een hogere subsidie voor leer/werktrajecten. De Jong: "We hebben in deze cao naast een goede loonstijging ook belangrijke afspraken kunnen maken over de ontwikkeling van mensen in de sector en duurzame inzetbaarheid. Dit past bij een sector waar mensen zware fysieke arbeid verrichten."Het principe-akkoord wordt voor het eind van het jaar voorgelegd aan de leden van CNV Vakmensen. Gaan zij akkoord, dan gaat de cao per 1 januari 2018 in. 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid