Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Philips meet met twee maten bij beloning top en cao-personeel

Meten met twee maten als het om de beloning gaat. Dat verwijten CNV Vakmensen de directie van Royal Philips. Na vier keer onderhandelen over een nieuwe cao krijgt het Philips-personeel 2 procent loonsverhoging toebedeeld. En dan ook nog eens uitbetaald in 2 beurten: per mei en oktober 2018. Topman Frans van Houten mag 8 procent meenemen, in een keer.

Vakbonden verlangen van Philips een loonsverhoging van 3,5 procent, op basis van de goede jaarcijfers van de multinational.

De cao-onderhandelingen tussen Royal Philips en vakbonden liepen 8 maart vast. De bonden beslisten toen om terug te gaan naar hun achterban. Dit vanwege het lage loonbod en het ontbreken van een fatsoenlijk centraal sociaal plan. Het huidige sociaal plan loopt eind 2018 af.

Persoonlijk budget

Bestuurder Arjan Huizinga van CNV Vakmensen constateert dat Philips alleen maar afspraken wil maken die het concern geen geld kosten. “Verder dan ‘studie naar gevolgen van’ wil de directie niet gaan. Terwijl onze leden de terechte eis van een concrete loonsverbetering hebben neergelegd. Als CNV Vakmensen willen wij bijvoorbeeld ruimte voor persoonlijke ontwikkeling - met bijbehorend persoonlijk budget - in de nieuwe Philips-cao.”

Philips blijft voortdurend reorganiseren om de winsten te maximaliseren. Dat gaat ten koste van de medewerkers die de prijs daarvoor moeten betalen. Daarom hechten onze leden veel waarde aan een goed en fatsoenlijk sociaal plan, zo beargumenteren de vakbonden de huidige impasse in de onderhandelingen.

In overleg met de leden worden de vervolgstappen nu bepaald.

 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid