Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die verschil maakt
Voor een rechtvaardige samenleving
Nieuws

Pensioenfonds PMT mocht uitkering niet zomaar verlagen

In een langlopende rechtszaak met pensioenfonds PMT trekt een gepensioneerde werknemer (inmiddels 69 jaar) uiteindelijk aan het langste eind. Volgens een recente uitspraak van de rechtbank in Den Haag moet pensioenfonds PMT hem ruim 13.000 euro bruto aan achterstallige pensioenuitkering betalen. Ook krijgt de oud-werknemer alsnog de uitkering die hem eerder was beloofd. Het scheelt hem ruim 140 euro bruto per maand.

“Een bijzondere uitspraak, die nog eens laat zien hoe belangrijk het is dat pensioenfondsen zeer zorgvuldig moeten zijn met de beloftes die ze aan werknemers doen”, zegt Daphne de Wild, jurist bij CNV Vakmensen.

De zaak kwam in 2011 aan het rollen, toen de werknemer – inmiddels al ruim zeven maanden met pensioen – een brief kreeg van pensioenfonds PMT. In de brief stond dat het pensioenfonds een fout had gemaakt. De uitkering was te hoog en zou met terugwerkende kracht worden verlaagd. De geschrokken werknemer, lid bij CNV Vakmensen, vroeg de bond om voor hem op te komen.

Toezegging

“Een pensioenfonds kan natuurlijk ook fouten maken. Maar het is wel de vraag of je zo makkelijk terug kunt komen op een toezegging die je eerder hebt gedaan”, zegt De Wild. Hiermee doelt de jurist op het aanvraagformulier dat de werknemer in april 2010 van PMT had ontvangen. Daarin stond op welk pensioen hij vanaf zijn gewenste pensioendatum (1 augustus 2010) zou kunnen rekenen. In het aanvraagformulier stond weliswaar een uitdrukkelijk voorbehoud, maar volgens de rechtbank is hier wel degelijk sprake van een “toezegging”, waarop de werknemer mocht vertrouwen.

De Wild: “Voor de rechtbank speelde hierbij ook een rol dat PMT een professionele partij is, met noodzakelijke kennis en geavanceerde apparatuur. De werknemer was – zoals zovelen – een leek op dit terrein en niet in staat om de bedragen te controleren. Hij vertrouwde erop dat het klopte en nam op basis daarvan een vergaande en onomkeerbare financiële beslissing: eerder stoppen met werken. Als je dan ruim zeven maanden later een foutje-bedankt-brief krijgt, dan ben je natuurlijk wel boos.”

Les voor pensioenfondsen

CNV Vakmensen vocht de beslissing van het PMT bij de rechtbank aan. Aan een lange procedure kwam pas onlangs een eind. De rechtbank in Den Haag besliste in het voordeel van de gepensioneerde werknemer. Hij krijgt ruim 13.000 euro aan achterstallige pensioenuitkering, over de periode augustus 2010 tot eind december 2016. Vanaf 1 januari 2017 komt de maandelijkse pensioenuitkering weer op het niveau zoals eerder beloofd – dat scheelt hem iedere maand ruim 140 euro.

“We zijn blij dat het voor deze werknemer goed is opgelost”, zegt De Wild. “Tegelijkertijd is dit ook een les voor alle pensioenfondsen om de administratie goed op orde te hebben en berekeningen driedubbel te controleren. We behandelen jaarlijks ongeveer twintig zaken van werknemers die in de problemen komen door herberekeningen van hun pensioenfonds. Elke zaak is er een te veel. Vaak lukt het ons dan wel om ervoor te zorgen dat mensen te veel ontvangen uitkering niet hoeven terug te betalen. Maar we kunnen meestal niet voorkomen dat de toekomstige uitkeringen worden verlaagd. Dat is dit keer wel gelukt; wat dat betreft is deze uitspraak echt bijzonder.”

Meer informatie

De uitspraken zijn vandaag gepubliceerd op rechtspraak.nl:

Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid