Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Pensioenfonds moet ruim 120.000 euro betalen vanwege foute offerte

Een gepensioneerde werknemer krijgt in totaal nog ruim 120.000 euro (netto) van zijn pensioenfonds. De rechtbank in Amsterdam heeft dit besloten in een rechtszaak die CNV Vakmensen voor de werknemer had aangespannen. "Een bijzondere uitspraak, met verstrekkende gevolgen voor alle pensioenfondsen in Nederland", zegt rechtshulpverlener Ronald van Oostrom van CNV Vakmensen.

De werknemer ging in 2012 vervroegd met pensioen. Hij nam die beslissing op basis van een persoonlijke offerte, die hij bij zijn pensioenfonds had aangevraagd. "In die offerte zat een fout. Die kwam pas aan het licht toen de werknemer zijn baan al had opgezegd", zegt Van Oostrom. Het pensioenfonds was in de berekening niet uitgegaan van het tot dusver opgebouwde pensioen, maar van het pensioen dat de werknemer zou hebben bereikt als hij tot zijn 65-ste had doorgewerkt.

Excuusbrief

Het pensioenfonds stuurde wel een excuusbrief, maar was niet bereid om de misgelopen pensioenschade te compenseren. Volgens het pensioenfonds stond er bij de berekening duidelijk bij dat er geen rechten aan de offerte konden worden ontleend. Van Oostrom: "Daar nam de werknemer geen genoegen mee - en in onze ogen terecht. Want hij had op basis van die verkeerde offerte intussen wel een verstrekkend besluit genomen dat hij niet meer kon terugdraaien."

Afweging maken

De rechtbank in Amsterdam deed op 16 december uitspraak in deze zaak, in het voordeel van de werknemer. Het pensioenfonds (een van de grootste van Nederland) moet ruim 120.000 euro netto aan de werknemer betalen. De rechter woog in de beslissing zwaar mee dat de werknemer "een gemiddelde burger is, die niet beschikt over enige specifieke kennis van pensioenen". Volgens de rechtbank heeft het pensioenfonds die kennis wèl en is de werknemer "de mogelijkheid ontnomen om op basis van de juiste informatie een afweging te maken".

Het vonnis is gisteren gepubliceerd op rechtspraak.nl:

Gevolgen

De uitspraak kan verstrekkende gevolgen hebben voor pensioengerechtigden en pensioenfondsen, zegt Van Oostrom. "Werknemers die een verkeerde pensioenberekening hebben gekregen en later ontdekken dat die niet juist was, hebben met deze uitspraak een sterke zaak." Het pensioenfonds heeft overigens al aangegeven in hoger beroep te gaan.

Communicatie

Volgens Piet Fortuin, vicevoorzitter van CNV Vakmensen, onderstreept de uitspraak het belang van een goede communicatie door pensioenfondsen. "De meeste mensen hebben weinig verstand van hun pensioensituatie. Ze moeten kunnen vertrouwen op de deskundigheid van hun pensioenfonds, en al helemaal als je een persoonlijke offerte opvraagt. Pensioenfondsen doen er goed aan om deze uitspraak ter harte te nemen en nog zorgvuldiger te zijn in de communicatie met hun deelnemers. Voor deelnemers aan een pensioenfonds gaat het tenslotte om een van de belangrijkste beslissingen in je loopbaan: het moment waarop je stopt met werken."
Rokende schoorstenen

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid