Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Patstelling cao NXP dreigt

CNV Vakmensen raadpleegt op 19 november haar leden over de situatie bij NXP. Nadat het bedrijf in september het sociaal plan voor de ruim 2500 werknemers verslechterde, komt het bedrijf volgens onderhandelaar Arthur Bot nu niet met een marktonform loonbod: “NXP is een topper als het gaat om winstgevendheid*, maar weigert haar werknemers mee te laten profiteren van de prestaties van het bedrijf.”

Marktconforme loonontwikkeling

CNV Vakmensen heeft gevraagd om een loonsverhoging van drie procent voor alle medewerkers. Volgens Bot loopt de huidige loonontwikkeling bij NXP achter bij vergelijkbare bedrijven zoals Philips en bedrijven die vallen onder de metaal-cao’s: “Met drie procent erbij normaliseer je deze verhouding en toon je waardering voor je mensen. Ik merk sinds de onderhandelingen in augustus zijn gestart dat NXP hier kennelijk geen behoefte aan heeft. NXP heeft gisteren een loonbod gedaan van 1,6 procent per 2016 en 2017, dat steekt schril tegen de ruim 10 procent die de top van het bedrijf mee naar huis krijgt.”

Sociaal Plan

Dat NXP in aanloop naar de overname van Freescale het sociaal plan voor haar medewerkers verslechterde, is voor Bot ook onbegrijpelijk: “Vergeleken met het voorgaande sociaal plan worden op termijn werknemers, afhankelijk van de individuele situatie, voor (tien-)duizenden euro's benadeeld”. CNV Vakmensen en FNV vinden het vanwege de ontstane situatie belangrijk hun leden te informeren en te raadplegen. Er zal een totaalweging moeten worden gemaakt van hetgeen er op tafel ligt met betrekking tot cao en sociaal plan. De leden van CNV Vakmensen en FNV voerden in het voorjaar van 2014 al actie voor de huidige cao. “Bij voorkeur voorkom ik dat de geschiedenis bij NXP herhaalt, maar ik kan het op dit moment zeker niet uitsluiten”, aldus Bot.
 

Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid