Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Owens Illinois te haastig met sluiting Schiedam

“Ruim tweehonderd mensen die worden getroffen door de sluiting van de Schiedamse glasfabriek van Owen Illinois verdienen een beter lot dan wat de directie ze biedt.”

Dat is het glasheldere argument voor de actiekaart die onderhandelaar Agostino di Giacomo Russo van CNV Vakmensen nu trekt. Hij onderhandelde lang voor een goed sociaal plan. “Het aanbod van de werkgever was en bleef ver onder de maat.”

De onderhandelingen over een goed sociaal plan liepen maandag 6 maart, na talloze eerdere onderhandelingsronden helemaal vast. “CNV Vakmensen verlangt een eerlijke kans op werk voor deze mensen. Door geld te vragen voor scholing en geld voor begeleiding naar een andere baan. En een acceptabele compensatie in geld. Want zonder meer de fabriekspoort achter je dicht trekken, en de productie naar Polen verhuizen, is wat ons betreft niet aan de orde”, verduidelijkt Di Giacomo Russo. Hij vindt dat  Owens Illinois veel te hijgerig is rond de voorgenomen sluiting van de vestiging Schiedam.

De vakbonden nodigen alle werknemers uit voor een actiebijeenkomst op donderdag 9 maart.

Chantage

Wat voor Di Giacomo Russo de deur in het slot trok was de eis van de werkgever om mogelijke juridische stappen te stoppen tegen de sluiting van de Schiedamse glassmelterij. Owens Illinois wil alleen praten over een beter sociaal plan als de COR afziet van een eventuele juridische procedure. “Dat is ongehoord. Als je in je eigen plannen gelooft, ga je met vol vertrouwen een eventuele rechtszaak tegemoet.”

Pure chantage noemt de vakbondsman dit. “De directie zet de bijl in de bedrijfsdemocratie. Voor ons reden om in de ledenvergadering de O-I-werknemers meteen maar te vragen of ze willen staken. Daarvoor is een driekwart-meerderheid vereist van de aanwezige leden. Ook dat is democratie.”

De vakbonden zijn strikt omdat de Amerikaanse directie van Owens Illinois de winstgevende Schiedamse vestiging wil verkassen naar het goedkopere Polen en Duitsland. Louter winstmaximalisatie, met weinig oog voor 230 werknemers. 

Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid