Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Overleg met KLM krijgt laatste kans

De leden van CNV Vakmensen staan uiterst sceptisch tegenover het laatste loonbod van KLM. “We geven het overleg met KLM nog een laatste kans en stellen daarbij een aantal harde voorwaarden”, zegt CNV-onderhandelaar Michiel Wallaard. “Binnen een week willen we daar duidelijkheid over. Als KLM ons hierin niet tegemoetkomt, kunnen medewerkers ook actievoeren onder de CNV-vlag.”

CNV Vakmensen heeft zojuist een brief gestuurd naar de KLM-directie. Daarin stelt de bond dat de luchtvaartmaatschappij met meer over de brug zal moeten komen, om het overleg met de vakbonden tenminste enige kans te geven. Wallaard: “KLM vindt dat er nu een substantieel beter loonbod ligt, maar dat zien wij toch echt anders. Een loonsverhoging van 2 procent per jaar ligt ver onder de gemiddelde landelijke loonstijging van 2,75 procent.”

CNV-leden verliezen vertrouwen

Volgens Wallaard verliezen steeds meer CNV-leden het vertrouwen in een goede afloop. “Dat betekent dat ook voor onze leden acties dichterbij komen. Maar we geven het overleg nog een laatste kans, omdat we natuurlijk het liefste gewoon aan tafel zaken doen. We hechten er sterk aan dat álle bonden hierbij van de partij zijn.”

Harde voorwaarden

In de brief stelt CNV Vakmensen een aantal harde voorwaarden, wil het overleg zin hebben. “Allereerst moet de loonsverhoging marktconform zijn en behoren tot de bovenkant in plaats van de onderkant van wat dit jaar gebruikelijk is in Nederland. Daarnaast willen we harde afspraken over een inflatiecorrectie, voor het geval de afgesproken loonstijging lager uitvalt dan de inflatie. Verder willen we dat het transitiecentrum, dat KLM’ers helpt van werk naar werk, in stand blijft. En het plan om een ADV-dag te schrappen moet van tafel.”

Zeven dagen

In de brief roept de bond KLM op om binnen zeven dagen te komen tot “een economisch en sociaal verantwoorde cao-deal”. Komt die er niet, dan kunnen leden ook actievoeren onder de CNV-vlag.


Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

Word nu lid van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen 
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting