Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Overleg containersector mislukt

Het overleg in de containersector is vrijdagavond mislukt. De werkgevers hebben het overleg afgebroken.

Vakbonden en werkgevers hebben afgelopen maanden meerdere malen overleg gevoerd over een oplossing voor het dreigend verlies aan werkgelegenheid in de Rotterdamse containersector. De komende jaren dreigen daar 200 tot 800 banen te verdwijnen (van de in totaal ongeveer 3.500). Tijdens een eerder overleg met vakbonden liepen de werkgevers van tafel, nadat er veel onenigheid was in hun delegatie over de door vakbonden gevraagde garanties. De havenwerkers hebben vanaf 1 november veel geduld en discipline getoond om het overleg over oplossingen een kans te geven.

Zie bericht van 26 november >

Na nieuwe gesprekken, eerder deze week, begonnen de partijen vrijdagmiddag om 13.00 uur aan een cruciale fase in het overleg. 's Avonds om 23.00 uur hebben havenwerkers op eigen initiatief besloten een signaal af te geven om de onderhandelingsdelegatie van de bonden te steunen. Zij legden tijdelijk het werk neer. Om 23.20 uur kwam een delegatie van werkgevers en Havenbedrijf Rotterdam kwaad binnen en deelde de bonden mee dat dit voor hen reden was om het overleg te beëindigen en een eindbod te doen aan de bonden.

Wachten op eindbod

Volgens de bonden is dit echter niet de werkelijke reden voor de werkgevers geweest om bij zo’n belangrijk overleg weg te lopen. "Wij kunnen niet anders dan concluderen dat werkgevers eigenlijk niet uit waren op een akkoord dat de gevraagde werkzekerheid zou bieden aan havenwerkers in de containersector en het daarvoor benodigde geld op tafel te leggen. We wachten nu het eindbod van werkgevers af en zullen dit met de leden bespreken. Als dit door de leden wordt afgewezen, zullen de leden actie gaan voeren", aldus onderhandelaars Birgitte Staal (CNV Vakmensen en Niek Stam (FNV Havens).

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid