Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Overleg cao vleeswaren mislukt na zes overlegronden

Werkgevers in de vleeswarenindustrie weigeren serieus in te gaan op een redelijke loonsverhoging en maatregelen om het werk in de sector te verbeteren. CNV Vakmensen heeft op 27 november samen met FNV en De Unie een eindbod neergelegd bij werkgeversvereniging VNV. "Een fatsoenlijk loonsverhoging en volledige betaling van de tijd die werknemers kwijt zijn aan hygiënemaatregelen op het werk. Dat zijn belangrijke eisen", stelt Peter de Ridder, onderhandelaar van CNV Vakmensen. De vakbond gaat nu met de leden in overleg over mogelijke acties.

"Europese wetgeving schrijft voor dat werknemers in de vleeswarenindustrie zich aan strenge hygiëne-eisen houden. Het is redelijk dat de tijd die dit kost, betaalde tijd is", aldus De Ridder. "In de praktijk denken werkgevers hier heel verschillend over. Het niet betalen van tijd voor hygiëne wordt zelfs als instrument ingezet om op kosten te concurreren. Ook zien we dat die concurrentie leidt tot ongezond hoge werkdruk. Wij willen daarom afspraken om het werk in de sector te verbeteren.

"De vakbonden pleiten in hun eindbod daarnaast voor een vaste toeslag voor het werken in twee- en drieploegendiensten, een reiskostenvergoeding van 19 cent per kilometer en een persoonlijk recht voor werknemers om een opleiding te volgen. Ook willen de vakbonden afspraken maken voor senioren: een hogere bijdrage in de pensioenpremie en onderzoek naar mogelijkheden voor werknemers met meer dan 42 dienstjaren.

"Belangrijk is ook dat we een betere controle en naleving van de cao willen. Het niet naleven van de cao is ook een middel waarmee bedrijven onderling op loonkosten concurreren", aldus Peter de Ridder. "Dat is heel slecht voor de werknemers, maar uiteindelijk snijden werkgevers zichzelf daarmee ook in de vingers. De vleeswarensector levert voor 90% aan Nederlandse consumenten, het is een mooie ambachtelijke sector die een cao verdient die goed wordt nageleefd."

De leden van CNV Vakmensen spreken zich later deze week uit over mogelijke acties in de sector.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid