Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Overleg cao supermarkten uiteen geklapt

Ondanks de druk van acties zo vlak voor de kerstdagen is CNV Vakmensen er niet in geslaagd om een nieuwe cao voor de supermarkten te regelen.

Onderhandelaar Jacqueline Twerda verliet aan het begin van de avond de onderhandelingstafel. “Onthutst eigenlijk. Want de werkgevers kwamen met een nog slechter bod dan hun eerste inzet bij deze onderhandelingen. Amper te begrijpen eigenlijk.”

De cao regelt de arbeidsvoorwaarden voor de circa 140.000 werknemers in de branche. Per 1 april 2019 verliep de oude cao.

Werkgevers nodigden de vakbond alsnog uit om vandaag aan de onderhandelingstafel te komen voor slotonderhandelingen. Voor Twerda was het daarbij van belang dat werkgevers hun eerdere eindbod weer zouden intrekken. Daarin was een loonsverhoging van 2,5 procent voorzien, maar niet met terugwerkende kracht. Reëel zou daar minder dan 1% van over blijven. “Wij dachten dat ze dat onzalige idee wel weer van tafel zouden halen vandaag; ze nodigden ons immers uit om te onderhandelen. Het tegendeel blijkt waar. Er ligt nu een bod dat 0.63 % loonsverhoging zou inhouden. Belachelijk en om te huilen eigenlijk.”

Volgens de onderhandelaar van CNV Vakmensen zijn acties in een of andere vorm nu vrijwel onvermijdelijk. “We gaan morgen onze leden informeren. En meteen afspraken maken over de actievorm.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

Word nu lid van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen 
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting