Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Een duurzame toekomst voor de mensen en hun leefomgeving
Nieuws

Orgelbouwers krijgen vakantie terug en loon erbij

Het loon gaat omhoog, het aantal vakantiedagen weer terug naar wat het was. En de orgelbouwers krijgen de kans om in te zoomen op hun loopbaan nu en in de toekomst. Onderhandelaar Erik Maas van CNV Vakmensen is bepaald niet ontevreden over het onderhandelingsresultaat voor de cao Orgelbouw dat hij bereikte met de werkgevers.

Een ding stemt hem iets minder gelukkig: de teruggewonnen vakantiedagen komen doordat de inzet tot duurzamer werken in de branche is mislukt. Die uitruil was weliswaar afgesproken bij het cao-akkoord in 2015. “Maar goede afspraken voor langer gezond doorwerken als orgelbouwer waren ook wat waard”, stelt Maas nu. “De werknemers hadden er per slot niet voor niets in zowel 2015 als 2016 een vakantiedag voor over.”

Loonstijging

In het nu bereikte onderhandelingsresultaat is afgesproken dat de cao-lonen structureel met 1,5 procent omhoog gaan per juni 2017 en opnieuw in april 2018. De cao loopt van januari 2017 tot en met december 2018.

Loopbaangesprek

Voor de werknemers in de orgelbouw ontstaat met dit onderhandelingsresultaat de mogelijkheid om eens per vijf jaar een loopbaangesprek met een loopbaancoach te houden. Om zodoende de optimale koers te vinden voor de toekomst qua werk. CNV Vakmensen heeft zelf James als onafhankelijk coachingsbureau als parallelle dienstverlening in het leven geroepen enkele jaren geleden.
Onderhandelaar Maas: “Bijscholing of omscholing kan helpen. Het loopbaangesprek maakt duidelijk welk hulpbron voor toekomstig werk moet worden aangeboord. En omdat de orgelbouw een krimpende sector is qua werkgelegenheid, is dit een niet onbelangrijke afspraak die we hebben gemaakt.”

CNV Vakmensen is met werkgeversvereniging VON overeengekomen dat in 2017 een beslissing valt of de cao Orgelbouw integreert met de cao Meubel. Zo ja, dan zou dat per 2019 het geval moeten zijn. Erik Maas over de aanleiding voor die integratie: “Een integratie met Meubel zou aansluiting op het sociaal fonds inhouden. Dat biedt financiële middelen voor scholing van jonge werknemers in de sector, om maar eens wat te noemen. Oude, specifieke kennis in deze bijzondere ambachtelijke sector kan dan goed bewaard blijven voor toekomstige generaties.”

De leden van CNV Vakmensen spreken zich de komende twee weken uit over het cao-resultaat.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid