Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Optreden AON richting personeel laakbaar

“Vrijwilligheid met het pistool op de borst. Meestal ook wel als chantage aangeduid.” Zo kenschetst voorzitter Piet Fortuin van CNV Vakmensen het optreden van superverzekeraar AON. Diens topman Greg Case stelt zijn circa 50.000 werknemers wereldwijd voor de keuze: 20% loon inleveren of je baan, dan wel die van jouw collega.

Zijn Nederlandse directie volgt slechts orders van de hoogste baas op, kreeg Fortuin daar te horen toen hij verhaal probeerde te halen.

CNV Vakmensen is er niet van gediend dat ondernemingen hun personeel op deze wijze onder druk zetten. “En dit alles zonder enige vorm van overleg met vakbonden of andere betrokken partijen. Maar wel onder het mom van ‘de corona-crisis’. Een voorstel van de AON-directie dat hier in Nederland in het geheel niet past binnen de wet”, vervolgt voorzitter Fortuin.

Schuldig

Hij nodigt medewerkers van AON van harte uit zich telefonisch te melden bij CNV Vakmensen (030 751 1007) met hun verhaal. “Individueel voelen werknemers zich uiteraard onder druk gezet door hun werknemer. Het is logisch dat jij als werknemer je haast schuldig gaat voelen als je niet akkoord gaat. Dan ben jij ineens degene die jouw collega van z’n baan beroofd, of misschien wel die van jezelf. Terwijl het eigenlijk niet eens nodig lijkt.”

Want de aanleiding om dit te doen vindt Fortuin nogal omstreden. Hij geeft aan dat de aandeelhouders zeer onlangs nog vorstelijk zijn bedeeld met zo’n 600 miljoen euro aan dividend.

Maatwerk

“Dit heeft een nare bijsmaak en riekt naar machtsmisbruik. Als een onderneming hier in Nederland in het gedrang komt vanwege de gevolgen van de corona-uitbraak, dan is daar het noodfonds (NOW) van de overheid voor. En een van de restricties die daarbij geldt is dat een onderneming geen dividend mag uitkeren. Mocht AON daadwerkelijk in de problemen zitten dan kunnen ze heus in gesprek komen met ons als vakbond. Dan is een onderzoek naar maatwerk ook hier mogelijk. Dat proberen we in andere sectoren ook al uit te voeren. Daar vraagt deze crisis namelijk om. Niet om dit soort morele chantage.”


Werk je bij AON?

Meld je telefonisch bij CNV Vakmensen en vertel ons jouw verhaal: 030 751 1007

Neem contact op
AON - Word nu lid van CNV Vakmensen